Ung då – inte så himla annorlunda mot idag?

Ponyboy bor med sina två äldre bröder, de är i tonåren alla tre. Föräldrarna har dött i en bilkrasch, och killarna kämpar för att hålla ihop den återstående familjen. Skräcken är att placeras i fosterhem.

Men killarna tillhör samhällets bottenskrap, deras gäng kallas rövare. I den lilla staden där de bor, finns även snobbarna. Snobbarna kommer undan med allt – misshandel, rån osv. – bara för att de är rika. Det är inte svårt att räkna ut att det ofta kan bli bråk mellan rövarna och snobbarna. Fast en gång går bråket för långt

Outsiders 

Outsiders skrevs av Susan Hinton när hon var i tonåren. Vid 19 års ålder kunde hon kalla sig författare, för det var då boken kom ut ”på riktigt”.  Det har gått 42 år sedan dess, men det märks knappt när man läser boken. Å, vad den är bra! Boken är väldigt känd och det har gjorts både filmer och teaterpjäser av den.

Outsiders är en bok som liksom letar sig in under alla andra tankar och nu i efterhand tänker jag fortfarande på Darry, en stillett, hårfärg, Johnny, takbjälkar, Sodapop, cigaretter och inte minst på Ponyboy förstås.

Läs! Läs! Läs!

/Ka

2 Responses to “Ung då – inte så himla annorlunda mot idag?”


 1. 1 lena kjersen edman 17, maj, 2009 kl. 4:46 e m

  När Susan E. Hintons mamma läste sin unga dotters bestseller-roman utbrast hon:
  ”Jaså. det är därför jag brukade hitta en kniv i din ficka”.

  När du har läst denna fantastiska bok som Ka rekommenerar (och jag med)
  och vill ha ännu en stark och gripande bok om outsiders av Susan E. Hinton – då finns den!
  Den är tunn, 108 sidor bara. (En Bok För Alla.)
  RUMBLE FISH
  (ja, just den bok som sedan blev en Fransis Coppola-film med Matt Dillon (Rusty James) och Mickey Rourke (Motorcykle Boy). Tom Cruise är okså med har jag för mig.

  Den stora frågan i ”Rumble Fish”:
  Vad ska du göra med ditt liv?

 2. 2 flaskpostenkarin 17, maj, 2009 kl. 5:07 e m

  Dendär Rumble fish verkar vara mycket, mycket bra. Åh, jag längtar tills i morgon! Då har den kommit till min arbetsplats eftersom jag beställde den i torsdags!


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: