Sanningen om perfektion

I natt satt jag uppe länge och läste ut The Truth about Forever, som jag haft bokmärke i så förbannat/underbart länge, och gud vad jag INTE ville att den skulle ta slut nu och ändå kunde jag till sist inte låta bli.

Under läsningens gång har jag i mitt huvud sida för sida döpt om den här boken till The Truth about Perfection.

Det handlar om Macy vars pappa plötsligt dött i en hjärtattack för ett och ett halv år sedan. Kvar är hon med sin mamma som håller på att halvt om halvt jobba ihjäl sig med familjeföretaget. I periferin finns även hennes rebelliska och känslostormande storasyster Caroline som nyligen gift sig och flyttat iväg till en annan stad.

Själv försöker Macy hålla fasaden uppe och stänga känslorna ute både för sin mammas och sin egen skull. Tillsammans med sin mycket organiserade och målinriktade pojkvän driver hon sig själv så långt som möjligt in i perfektion när det gäller studieresultat, prestationer och meriterande åtaganden.

Genom att hela tiden hålla tillbaka, uppföra sig exemplariskt och vara perfekt försöker hon kontrollera tillvaron som den blivit utan hennes pappa. Och om någon undrar mår hon ”bara bra”.

Vändningen kommer när hennes geniförklarade och minst lika perfektionistiskt inriktade (+plus ska det visa sig emotionellt undernärde) pojkvän Jason åker iväg på ”brain camp” (!) över sommaren för att ytterligare slipa sina förmågor. Macy är ensam kvar hemma och får ta över hans extrajobb i bibliotekets informationsdisk, vilket inte alls blir samma engagerande uppgift för henne som det varit för honom. Hennes arbetskamrater behandlar henne som dålig luft och tiden sniglar sig fram. Sommaren ser ut att bli lång utan Jason.

Men så under ett av hennes mammas många husvisningspartyn, där Macy såklart brukar vara med och hjälpa till, träffar hon på Delia som anlitats för att sköta cateringserveringen. Det blir en kaosartad tillställning och rätt vad det är har Macy dragits in i cateringverksamheten ”Wish”, som är något helt annat jämfört med de plågsamt stillsamma dagarna på biblioteket och de tysta kvällarna i det stora perfekta huset med hennes mamma. Hon lär känna inte bara Delia utan även hennes familj och medarbetare Kirsty, Monica, Bert och WES och sakta börjar något hända med henne…

En kväll blir Wes och Macy strandsatta mitt ute i ingenstans. På en öde landsväg med en bil som Delia i all förvirring glömt att tanka blir de tvungna att ge sig ut på en lång promenad med sikte på en bensinmack. 

För att fördriva tiden börjar de köra frågeleken Truth där det gäller att turas om att ställa frågor som den andra är tvungen att svara sanningsenligt på för att inte förlora. 

Till sist löser det sig med bensinen, men Truth tar inte slut för det. Det blir en pågående utmaning dem emellan och de fortsätter med frågorna så snart de ses. Ingen av dem vill förlora spelet och erkännandena blir som pusselbitar för Macy. Truth blir en viktig grej för båda och handlar till slut om något mer än att bara vinna

I sällskapet med Wes och sina nya vänner på Wish börjar Macy fundera över sitt eget, Jasons och mammans förhållande till att vara perfekt och inser att alla inte har samma inställning och krav på tillvaron. Sakta börjar hon känna sig mindre rädd och beredd att ta nya steg. En första positiv förändring på hela den långa tid som gått sedan hon förlorade sin pappa, men tyvärr uppfattar inte hennes mamma det hela på samma sätt och förbjuder henne att fortsätta arbeta med cateringen och träffa någon därifrån mer! Hjärtkrossande.

Jag har levt med den här boken och personerna av Sarah Dessen (sommarens mest Flaskpostenhyllade!) halvläst/a i bokhyllan så länge och nu känns det bara så tomt att ta ut bokmärket!

/Johanna

4 Responses to “Sanningen om perfektion”


 1. 1 Sofia 22, augusti, 2010 kl. 8:48 f m

  aaaah vad jag längtar efter att läsa den här. Den kommer ju ALDRIG fram från stället jag beställde den från. Senaste budet förra veckan är att den i alla fall är postad.

  fint inlägg!! jag blir så otroligt sugen på att träffa Macy och de andra i TTAF.

 2. 2 Johanna 22, augusti, 2010 kl. 8:52 f m

  Ja lycko dig som har det kvar!

 3. 3 Cecilia 25, augusti, 2010 kl. 7:39 f m

  Och nästa år i juni kommer The Truth About Forever på svenska!

 4. 4 Sofia 25, augusti, 2010 kl. 9:08 f m

  HURRA!! Vad roligt!


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: