Barnens romanprisvinnaren: Adzerk – den vita hingsten

I måndags fick Flaskpost-favoriten Lin Hallberg Sveriges Radios nya litteraturutmärkelse Barnens Romanpris för sin bok Adzerk – den vita hingsten (2009), SÅ roligt!

Av någon anledning har det inte blivit av att jag läst vinnarboken tidigare. Eller jag vet lite varför. Den brukar nästan jämt vara utlånad på biblioteket där jag jobbar! Men i veckan såg jag den på återlämningsvagnen. Nu såklart ännu mer nyfiken än innan snappade jag direkt åt mig den och började läsa.

Det handlar om Emma som lever för hästar, särskilt Ajax i stallet där hon tillbringar allt mer av sin tid. Det beror på något mer än att hon älskar att pyssla med Ajax. Det är liksom inte så bra hemma längre. Hennes föräldrar bråkar och det är konstig stämning.

I skolan är det inte heller så bra. Emmas bästis sen evigheter tillbaka –  Katrin har fått en ny kompis som heter Tova och det gör att hon börjar förändras. Plötsligt är hon mest intresserad av kläder och olika killar. Det är rätt hemskt att bara hänga med vid sidan av och det känns verkligen som att de håller på att glida ifrån varandra.

Det riktiga slutet för ALLT tror Emma kommer när hennes föräldrar bestämmer sig för att familjen ska flytta till Mongoliet och vara borta så länge som 6 månader!

Jag tyckte jättemycket om den här boken, precis som barnjuryn alltså!

Det är en hästbok som man absolut INTE behöver vara hästintresserad för att dras med in i.

Man förstår verkligen Emma. Det som skulle kunna vara en spännande resa är mest av allt hemlängtan, kallt, ensamt och konstigt för henne, men så träffar hon en alldeles speciell person – Baska, och får plötsligt vara med om helt nya saker, både bra, dåliga och livsviktiga. Under tiden brevväxlar Emma också med Katrin hemma i Sverige och får reda på en massa om sånt som det var länge sedan de kunde tala om…

En annorlunda sträckläsningsbok med så där skönt precis lagom kort-långa kapitel, som man kan göra tepaus och fixa lite med annat då och då emellan, men sedan kastas direkt in i igen.

Se hela bildenJust nu håller jag på och lyssnar på radioprogrammen där barnjuryn med mellanstadiebarn från Norrköping pratar om alla de fem böckerna som de läst och valt ut vinnaren bland. Det ska bli jättespännande att höra vad de säger om Adzerk-boken. Gå HIT om du också vill lyssna, det är superintressant och roligt snack om både böcker och läsning!

/Söndags-Johanna

1 Response to “Barnens romanprisvinnaren: Adzerk – den vita hingsten”


 1. 1 lena kjersén edman 30, augusti, 2010 kl. 8:13 f m

  Grattis Lin Hallberg!
  Det finns ju ingen 2a i den här spännande tävlingen, men den som nästan blev 1a (och som pojkarna röstade på) var Thomas Fröhlings rap-skt urroliga Stevebok.

  Ibland tycke jag att vi bokpratare,(både på nätet och IRL)så sällan pratar om HUR en bok är berättad.
  (Mycket mer berättar jag och andra om våra tankar om handlingen. Varför? )

  Det finns flera ordviga – och urbra – författare som många tonårskillar som jag träffar verkligen gillar att läsa.
  Anthony Horowitz,Per Nilsson, Mikael Niemi, Thomas Fröhling – de har just SPRÅKTALANGEN gemensamt.
  HUR de berättar! Absurt ibland, lekfullt ofta, inte alltid så förfärligt ”trovärdigt”. Varför är alltid ”trovärdigt” något så positivt för boktipsare? (Livet är ju mer absurt än trovärdigt …)

  Det roliga eller spännande i de här författarnas böcker är allra mest något språkligt.
  Tänk bara på Alex Riders starkt expanderande tuggummi Bubble 0-7 eller den 14årige spionens spiongadgets i form av acnekräm!
  Och missa inte Mikael Niemis nya språkstarka rysare –
  är ”Skjut apelsinen” kanske 2010 års bästa ungdomsbok?


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: