KAPTEN SVEA – superhjältar, kompis&kärlekskrångel + boknörderi!

Nu har jag nästan i ett svep läst de tre första böckerna i serien om Kapten Svea av Jesper Tillberg. (Böckerna går även att läsa fristående, det kommer förklaringar och återblickar i de två senare delarna, vilket underlättar förståelsen av alla turer i  handlingen och gör böckerna mer lättlästa.)

Det handlar om Svea som går i femman och inte alltid har det så himla kul i skolan. Där finns bland annat Lorena, skolans kajaldrottning  och hennes anhängare mascara-miffon som bestämt sig för att göra livet riktigt pestigt för Svea.

Inom sig bär Svea dock på superkrafter som hon till en början inte känner till.  MEN när hennes farmor mystistiskt dör får hon ärva både farmors hus i skärgården och hennes stora släkthemlighet som sträcker sig ända bak till Stockholms blodbadsdagar på 1500-talet

Det är spännade och fartfyllda kapitel där Svea i jakten på att få reda på vad som verkligen hänt hennes farmor förflyttas mellan historiska platser och händelser i bland annat det antika Grekland till besök i nutida och skojigt boknördigabutiker som Bokslukaren, Staffars serier och Papercut på Södermalm i Stockholm!

Jag gillar verkligen den nutida igenkänningsfaktorn, men också blandningen mellan superhjälteäventyr med deckartrådar och skolvardag med kompiskrångel och kärleksglimtar

Dessutom är böckerna ofta roligt skrivna med skojiga uttryck och liknelser som till exempel när Svea funderar över sig själv och undrar ”Har hon inte alla cornflakes rätt i paketet?”, eller som när hon tycker att kompisen Emmas brorsa är supersnygg ”trots att han är femton år och redo för pension”. Och appråpå ord och sånt så är det lite extra coolt med en superhjältinna med dyslexi som Svea!

För att komma tillbaka till det här med boknörderi så finns det en sak till som jag tycker är lite kul: boktitlarna!

De ondas blommor som Svea-2:an heter är förvillande likt titeln på den gamle 1800-talspartypoeten Charles Baudelaires skandaldiktsamling Det ondas blommor. Det finns citat av såväl Baudelaire som Catwoman på försättsbladet till den här andra delen i Kapten Svea-serien, kul!

Och tredje delens titel Eldflugornas herre påminner ju en hel del om klassikertiteln Flugornas herre :)! Nu är det bara frågan vad första delen Skatornas nyckel har för litterär koppling, jag kommer inte på någon sådär omedelbart iallafall…

/SuperFlaskposten-Johanna

Bonus-Tips! Jesper Tillberg har tidigare skrivit två spännande lättlästböcker med en hel del snygga bilder om Kleo som är besatt av det gamla Egypten och gör tidsresor till mumiernas dagar! Kolla in Mumien som inte kunde sova och Kleo och Underjordens gåta om du får långtråkigt och kanske vill resa lite i tiden!

8 Responses to “KAPTEN SVEA – superhjältar, kompis&kärlekskrångel + boknörderi!”


 1. 1 Staffan ifrån Staffars 4, september, 2010 kl. 10:41 f m

  Hej,

  Jag blev jättenyfiken och undrar om vilken bok/böcker som Staffars Serier förekom i.

  Mvh

  Staffan ifrån Staffars

 2. 2 flaskpostenJohanna 4, september, 2010 kl. 7:59 e m

  Hej! Jag är osäker på om det var i De ondas blommor eller i Eldflugornas herre, kanske i båda. Kan kolla upp det när jag kommer till bokhyllan på jobbet :)!

 3. 3 flaskpostenJohanna 11, september, 2010 kl. 12:51 e m

  Okej, det gick åt skogen med att komma till bokhyllan på jobbet, och när jag väl kom dit ”råkade” jag tipsa bort böckerna utan att kolla, men genom lite uteslutningsmetodiska tankar så har jag kommit fram till det måste ha varit i De ondas blommor.

 4. 4 Stina 27, december, 2010 kl. 8:16 e m

  Varför finns inte fyran med? Den har ju kommit upp?

 5. 5 FlaskpostenJohanna 28, december, 2010 kl. 8:42 f m

  Hej Stina!
  Jag har inte läst 4:an än och inte när jag skrev det här, men kommer absolut att göra det! Kapten Svea rules 🙂
  Har du läst den förresten?

 6. 6 Anonym 3, mars, 2014 kl. 4:59 e m

  När kommer feman? Har läst dom innan.

 7. 7 Sofia 11, mars, 2014 kl. 1:44 e m

  Som jag förstått det blir det ingen del fem. Tyvärr!

 8. 8 Pigelinen 19, september, 2014 kl. 2:44 e m

  Varför kommer inte femman ut!?! 😦


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: