Hur gick det sen? Flaskposten intervjuar Karin

När Flaskposten startade 2005 var vi inte bara två. Karin var med också som ni kanske minns. Då jobbade Karin som bibliotekarie i Västerhaninge. Men så i våras började Karin på ett nytt spännande jobb på förlaget X-publishing och med en massa nytt att göra tog hon en Flaskpostenpaus. Vi tyckte att det till 5 års-flaskposten-firandet passade bra att skicka en Flaskpost till Karin. Här är hennes svar:

Flaskan hälsade på Karin, Johanna och Hanna i X Publishings monter på Bokmässan.

1. Vad gör du nuförtiden?

Jag jobbar som redaktör på X Publishing, ett förlag som ger ut böcker för ungdomar och sådana som kanske kan kallas för unga vuxna, dvs personer mellan 15 och 25 år ungefär.
2. Vad har ni på gång just nu på förlaget?
En himla massa olika saker. Lagom till Bok & biblioteksmässan i Göteborg kom Oppositionspartiet av Gun-Britt Sundström och En gång av Margaret Wild från tryckeriet. Superroligt! Och om ungefär en månad släpper vi Den jag var av Meg Rosoff (som även skrivit Så har jag det nu och Justin Case). Under hösten ägnar vi oss inte bara åt boksläpp – vi håller dels i diverse aktiviteter också. Alla som är sugna på bokbyte kan ju till exempel höra av sig. Nästa år dignar av härligheter, men de får förbli hemliga ett litet tag till…
3. Vad är den största skillnaden att jobba på förlag i jämförelse med bibliotek?
Den största, hm. Vilken väldans svår fråga! Kanske vore det lättare att säga vilka likheter det finns mellan de båda jobben – de är så extremt olika varandra. 

Förut jobbade jag ju på ett folkbibliotek, vilket innebar en stor kontakt med barn och unga och ett evigt springande hit och dit, upp och ner, med en massa människor runt omkring mig, som alla gjorde helt olika saker. En del läste tidningar, andra ville gå på toa, någon ville veta hur man skiljer flugsvampar från kantareller, en annan kanske ville lära sig att söka i specialdatabaser. Det jag jobbade med då, var, kort sagt, att hjälpa människor att hitta information. Nu står jag ”på andra sidan” om informationsfloden och skapar det som folk kommer att leta efter sen. I stället för att leta, jobbar jag alltså direkt med texter, vi ser till att det blir böcker och en massa material däromkring, helt enkelt.

(En annan skillnad är ju att jag slutade blogga på Flaskposten, snyft! Försöker lindra abstinensbesvären genom att blogga på http://x-bloggen.com…)
4. Vad är det roligaste respektive det tråkigaste med ditt jobb?
Det roligaste: ungefär precis allt. Särskilt roligt är det att få jobba på djupet med texter tillsammans med författare och översättare. Jag älskar att få prata om placeringen av ett kommatecken utan att bli tagen för en rabiat idiot.
Tråkigaste: att behöva tacka nej till så väldigt många fina manus som skickas in. Helt klart.
5. Vilken superkraft skulle du vilja ha och varför?
Att kunna leva ett helt liv utan att någonsin såra någon av de personer som finns i min närhet – jag hatar att göra älsklingsmänniskor ledsna, helt enkelt. Egentligen avskyr jag nog att göra alla människor ledsna, men det allra allra allra värsta jag vet är att skada någon jag tycker om. 

Fast om superkraften skall handla om något hjältedåd, vore det ju bra att kunna göra sig osynlig. Som osynlig skulle jag kunna ordna en hel del. En annan grej jag inte skulle tacka nej till: Simultankapacitet. Drömmen: att kunna göra kaffe och prata på samma gång.

Och så till sist fem snabba, vilken är din/ditt favorit:
– rätt: förmodar att ni menar mat? Det växlar, men en goding är grekisk sallad. Och så gillar jag ungsbakade grönsaker med olika såser till.

– ställe: Balnagask utanför Aberdeen i Skottland.

– färg: Den var lätt! GRÖN.
– djur: Mio och Milton. Två genomljuvliga katter som fick flytta hemifrån pga min äckliga astma/allergi. Men rent generellt är det nog ändå hästar som är de allra bästa djuren.
Tack Karin för att du ville vara med och bli intervjuad. Vi ses snart på en Flaskposten-återträff!
Så här såg Flaskpostarna ut Flaskpostens första sommar 2006: Johanna, Sofia och så Karin med favoritfärgen grönt omkring sig.
/Johanna och Sofia
Annonser

8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: