Flaskpost från en på insidan av Augustpriset

I måndags tillkännagavs årets nomineringar till Augustpriset. En av jurymedlemmarna för barn -och ungdomskategorin är Lillemor Torstensson. Vi skickade en Flaskpost till henne för att höra hur det är att vara med i juryn. Här kommer hennes svar:


1. Hur kom det sig att du hamnade i Augustpris-juryn? Det är Svenska förläggareföreningen som bestämmer vilka som ska sitta i juryn. De brukar fråga olika personer om de i sin tur vet någon som kan tänkas sitta där. Så de ringde helt enkelt och frågade.


2. Berätta om hur ni arbetar i juryn! Förlagen sänder in de böcker de vill ska nomineras, till förläggareföreningen som i sin tur skickar böckerna till oss i juryn. Vi läser var och en för sig samtliga böcker och har regelbundna träffar där vi diskuterar dem. Efter varje träff har vi valt bort några böcker och några som vi vill ha kvar till nästa träff och så håller vi på fram till sista mötet då vi slutgiltigt har en lista med möjliga böcker. Vi diskuterar ännu flitigare för och emot. Om vi inte är eniga måste vi rösta. Det är väldigt intressanta diskussioner. När vi kommit fram till de 6 vi ska nominera skriver vi nomineringstexterna tillsammans. Man känner sig nöjd efteråt och glad.


3. Var det svårt att utse de nominerade för år 2010 ? Det här är andra året jag sitter och jag tycker alltid det är svårt. Ungdomsböcker, faktaböcker, kapitelböcker och bilderböcker alla är ju så olika.


4. Var det någon bok du ville ha med men som inte blev nominerad? Ja, så är det alltid. Men jag är nöjd ändå.


5. Vilken bok är din absoluta favoritvinnare bland barn- och ungdomsböckerna och varför (under de år du varit med i juryn)? Den frågan är svår att svara på eftersom det är flera böcker som kvalar in. Men jag kan säga så mycket som att förra årets vinnare ”Skriv om och om igen” var en överraskning och en ganska otippad favorit.


6. Vilken superkraft skulle du vilja ha och varför? Eh, som Mästerkatten i stövlarna, kunna gå långa sträckor på minsta möjliga tid med långa kliv utan att använda något miljöförstörande bränsle. Det skulle vara bra. Då skulle jag bidra till att jorden blir mindre förstörd.


Och så till sist fem snabba, vilken är din/ditt favorit:

– rätt: raggmunk med fläsk och solvarma jordgubbar med ovispad vispgrädde. Mums filibabba. Och så godis i alla former

– ställe: Sandskär i Haparanda skärgård och en enkel småländsk hage med smultron och enbuskar i skogskanten till en gran- och tallskog

– färg: grönt kanske eller blått

– djur: katt, surikat

– webbplats: ingen direkt. Men jag är väldigt glad att svtplay finns.


Tack Lillemor för att du svarade på Flaskposten-frågorna!

Avslutningsvis kan jag berätta att jag delar kontor med Lillemor de dagarna jag jobbar som Bokjury-Sofia. Kontoret är på Svenska barnboksinstitutet där Lillemor jobbar som informatör. Varför vill jag då berätta det? JO jag har försökt snoka lite i vilka de nominerade till Augustpriset skulle bli i år men Lillemor har varit en mussla och inte sagt en knyst!

Så juryn gör inte bara ett jättejobb med att välja nominerade böcker. De är tysta också. Och det är ju bra för annars blir det inget spännande.

Här skrev jag om vilka böcker som nominerats i år.

UPPDATERING FRÅN LILLEMOR: hon hälsar och förtydligar att Augustjuryn väljer ut de sex nominerade till priset. Sen är det ett 20-tal elektorer som läser böckerna och väljer ut en vinnare. Det är dock lite hysch hysch kring vilka elektorerna är…

/Sofia


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: