Flaskposten intervjuar: Jenny Jägerfeld

För ett litet tag sedan var det mycket BLOD och Maja Müller i min läsvärld. Någon kanske kommer ihåg? Det började hårt för en icke härdad blodallergiker som jag, men det var det definitivt värt! Ikväll har Jenny Jägerfeld chans att ta hem Augustpriset för sin bok Här ligger jag och blöderHÄR kommer Flaskpostens intervju med henne…

Hej Jenny! Hur kom det sig att du blev författare? Redan när jag var sju år sa jag att jag skulle bli författare och jag skrev redan då små böcker som jag själv illustrerade. Jag ville bli det för att jag älskade böcker, älskade att de kunde förflytta mig till en annan människas värld. Under tonårstiden och i början av tjugo-åren hann jag dock inte skriva så mycket eftersom jag hela tiden flängde runt och gjorde annat. Men efter att jag fick reumatism som tjugotreåring blev jag bokstavligen tvungen att sitta still och då började jag skriva igen.

Hur kommer du på vad som ska hända i dina böcker? Åh, jag låter bara fantasin skena. Det händer så mycket fantastiska saker hela tiden i alla människors liv, man får välja några saker och koncentrera sig på dem. Det som kanske inte känns så där superintressant i ens eget liv kan ändå bli jättespännande/roligt/intressant om man berättar om det på rätt sätt.

Har du någon ny bok på gång? Ja! Jag sitter och skriver på den just nu!

Har du någon favoritbok bland dina egna böcker? Jag har ju bara skrivit två… (förutom alla jag skrev som liten) Men jag måste nog ändå säga den senaste, eftersom den har lett fram till så många spännande saker i o m nomineringen till Augustpriset och så. Och så tycker jag kanske att den är mer direkt, att jag har utvecklats språkligt och i hur man lägger upp en struktur i själva berättelsen. Men jag tycker mycket om den första också, jag är så glad att den blev till och att den blev utgiven eftersom det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Vad är roligast respektive tråkigast med ditt jobb? Jag är ju psykolog också, men i själva skrivarjobbet är det tråkigaste att man inte tjänar så mycket pengar eftersom det är knepigt när man har familj och barn. Man måste ju äta och bo liksom. Det roligaste är allt, att få hitta på en berättelse, samla på roliga detaljer i vardagen som man kan använda i skrivandet, fila på språket. Allt är kul!

Vilken superkraft skulle du vilja ha och varför? Jag skulle vilja kunna flyga. Gärna i en sån där snygg slimmad dräkt i typ rött och blått med en mantel och ett glittrigt silver-J på magen. Det skulle vara helt fantastiskt!

Och så till sist 5 snabba. Vilken är din/ditt favorit:

rätt: vegetarisk gräddig svamppasta
– ställe: på en varm sandstrand fem meter från vattnet
– färg: röd
djur: hund
bok: Maken av Gun-Britt Sundström
webbsida: Hm, google är ju bra när man ska researcha

*****************************************************

Tack för intressanta svar Jenny och lycka till ikväll!

3 Svar to “Flaskposten intervjuar: Jenny Jägerfeld”


 1. 1 lena kjersén edman 22, november, 2010 kl. 7:56 e m

  Augustpriset gick, HURRA!, till den ironiskt och vemodiga
  Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld.
  En veritabel språklig käftsmäll.
  Den handlar om Maja .

  Maja, som går på estetiskt gymnasium, har ännu en otursdag. Först sågar hon av sig tumspetsen i slöjdsalen och svimmar. Sen är hennes mamma försvunnen när Maja, arg och med en smärtande vänstertumme, kommer för att bo hos henne i Norrköping över helgen. Maja hittar i alla fall en galen fest och en snygg granne att roa sig med medan hon letar.

  Var är Majas mamma, vad kan ha hänt henne och varför är inte mamma som andra vettiga människor? Förklaringen är logisk, men läsaren (liksom Maja) blir överraskad.
  . *
  Är det då vanligt att tonåringar oroar sig så här för sina föräldrar som är födda på 1950-tal eller 1960tal?
  Svar: Ja, så är det tyvärr, det har jag förstått av mina möten med tonåringar.
  Är struliga, omogna (hjälplösa) föräldrar kanske en ny trend i ungdomslitteraturen?
  Svar: Gärna för mig. Om boken är så infernaliskt välskriven som Jenny Jägerfelds .

 2. 2 Sofia 22, november, 2010 kl. 9:15 e m

  ja det var kul att Jenny och Maja vann! En bra bok även om jag inte blev särskilt överraskad ang. vad som hänt Majas mamma.

  Du har väl inte missat att Johanna redan tokhyllat boken här på Flaskan? https://flaskposten.wordpress.com/2010/11/11/har-ligger-sitter-gar-jag-omkring-och-laser-blod/

 3. 3 lena kjersén edman 18, mars, 2011 kl. 11:15 e m

  I morgon = lördag får Jenny Jägerfeld läsarnas pris (www.bokcirklar.se)som delas ut på Stockholms stadsbibliotek.

  Och i torsdags och fredags har hon berättat om sin Augustprisbok på Littfest 2011 i Umeå.

  Där vågade hon till och med högläsa den fantastiskt fina sexskildringen i boken.

  Till folkets jubel!


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: