Skönheten och Odjuret

I höstas blev både jag och min kollega E väldigt glada då vi upptäckte att Skönheten och odjuret skulle komma på dvd. Nu har jag sett om filmen för första gången sedan 1990-talet. Det är fortfarande en rolig och magisk film om kärlek som ser förbi ett ”fult” utseende.

Vackra Belle hamnar som ”fånge” hos det otäcka och fula Odjuret. Han bor i ett förtrollat slott och sitt otäcka utseende är ett straff från den tid då han var ung och vacker – men elak. Efter att prinsen nekat en fattig gumma (häxa) att söka skydd på slottet blev inte bara han förvandlad utan alla andra på slottet också. Det resulterar i att filmen är fylld av härliga och roliga karaktärer. Själv tycker jag bäst om franska ljusstaken Lumiére som är en riktig charmör.

Om förtrollningen ska brytas måste Odjuret få Belle att bli kär i honom och tiden är mycket knapp.

En film om att det som betyder något är hur man är som person – inte hur man ser ut. Ett tema lika aktuellt 2011 som 1991. Skönheten och Odjuret håller fortfarande även rent tekniskt, det är en fantastiskt välgjord film.

Lägg därtill till en rad med skojiga och faktiskt riktigt bra sångnummer och du har en helafton.

En ynka liten sak irriterade mig dock med handlingen. I filmen måste Odjuret vinna sin sanna kärlek innan han fyller 21 år annars bryts inte förtrollningen. Sedan han blev förvandlad har det gått 10 år vilket betyder att han bara var 11 år när han blev förvandlad! Men i filmen framställs han som äldre när han blev förvandlad, bland annat får man se ett portätt av honom. Inte är han 11 år på porträttet! En liten detalj…

/Sofia


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: