Ständigt aktuellt ämne

I julas läste jag Speak av Laurie Halse Anderson. Den finns även på svenska med titeln Säg nåt. Titeln fångar det boken till stor del handlar om: Melinda som blivit utsatt för en otäck kille men som inte kan berätta för någon. Orden stockar sig i halsen på henne och hon väljer att istället sluta sig för omvärlden.

Det otäcka hände på en fest innan sommaren. Melinda lyckades ta sig till en telefon och ringde polisen men redan där får hon inte fram ett ord. Polisen kom dock till festen vilket ledde till att alla i skolan nu hatar Melinda för de tror att hon ringde och skvallrade om festen.

Hennes vänner vänder henne ryggen och hon blir mobbad av andra.

Det är klaustrofobiskt att läsa Speak. Precis som flickan på omslagsbilden är det som att sitta i en trång låda. Men Melinda betraktar omvärlden med syrliga kommentarer inombords och det balanserar upp boken från att kunna bli totalt nattsvart. Där finns även några strimmor hopp att klamra fast vid.

Speak/Säg nåt känns (tyvärr) som en ständigt aktuell bok, särskilt med tanke på kampanjen #Prata om det som drog igång i december.

Läsa och prata!

/Sofia

Annonser

2 Responses to “Ständigt aktuellt ämne”


  1. 1 Maria 12, februari, 2011 kl. 11:59 f m

    Boken är riktigt bra!
    Har ni sett att den finns som film också, med Kristen Stewart från Twilight i huvudrollen? Filmen är väldigt bra!

  2. 2 FlaskpostenSofia 12, februari, 2011 kl. 4:38 e m

    Visst är den! Ja, jag visste att den finns som film också. Har tänkt se den men det har inte blivit av. Kul att även filmen är bra!


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: