Cirkeln – jag vill läsa mer nu!

För några veckor sedan fick jag ett spännande paket med posten. Det innehöll drygt 500 sidor oredigerat korrektur av Cirkeln. Ni vet boken om häxor i Engelsfors – en apokalyps som kommer att drabba oss under våren skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

Boken (eller snarare pappershögen) låg inpackad i första sidan från Engelsforsbladet, en idé jag gillar skarpt. Heja säger jag till personen som kom på tidningsidén. Det gör att Engelsfors och den värld Mats och Sara skapat känns verklig.

Att ha toklängtat efter en bok kan ha sina nackdelar vid själva läsandet. Kommer förväntningarna infrias? Tänk om jag tycker boken är dålig/tråkig/annat negativt?

Efter att ha läst Cirkeln säger jag: ge mig mer! Jag vill läsa andra delen NU. Boken levde upp till mina förväntningar.

Då Mats och Sara är stora fans av Buffy the Vampire Slayer hade jag vid läsningen mina Buffy-glasögon på mig. Skulle det finnas några referenser? Skulle de funka?

Det finns referenser (som jag tolkar det i alla fall) och de funkar alldeles utmärkt. Bara att vända på tidningssidan gjorde att jag kunde utropa: Buffy. På baksidan är det nämligen reklam för en i Engelsfors nyöppnad butik: Kristallgrottan. En butik som säljer allt för magi. Vad är då referensen undrar du kanske? Jag kopplar det till butiken the Magic Shop som i Buffy spelar en stor roll.

Två andra referenser jag hittat är att det i boken förekommer ett råd vilket det även gör i Buffy. Vad rådet är eller hur det fungerar går jag inte närmare in på här men rådet i Cirkeln har flera likheter med rådet i Buffy. Det förekommer även en sådan liten detalj som att en av personerna (som spelar en stor roll i boken) på sin födelsedag råkar ut för att hennes egen pappa ställer in deras födelsedagsträff. Buffy har en pappa som gör samma sak…

Nu ska jag inte skriva mer om Cirkeln för den här gången. När det blir recensionsdag kan det mycket väl komma ett inlägg till. Gissar på 100 % chans för det.

Till dess kan ni läsa Flaskpostens intervju med Mats och Sara, där finns även länkar till deras fina bloggar.

I april släpps Cirkeln.

/Sofia iklädd Buffy-glasögon

Annonser

2 Responses to “Cirkeln – jag vill läsa mer nu!”


  1. 1 snowflake 12, maj, 2011 kl. 9:29 f m

    Aha. Det där med den inställda födelsedagen hade jag glömt, tack för påminnelsen.


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: