Flaskposten presenterar stolt: Daniela Wilks

För ungefär en vecka sedan skrev jag här på Flaskposten om Daniela Wilks fantastiska Banglatown. Jag passade också på att skicka våra Flaskposten-frågor till henne. Nu har vi fått svar. Kul!

1. Berätta om Banglatown. Hur kom det sig att du ritade/skrev den?
Jag ritade Banglatown för att jag tyckte tidsperioden var intressant att göra en bok om, och jag ville ge ut en bok. Jag visste att några serieförlag var intresserade. Så kom det en period när jag kände att jag måste ha något nytt positivt att tänka på och då började jag förhandla med förlagen och sedan när jag valt Kartago började jag skriva och rita boken.

2. Hur går det till när du skapar dina serier? Skriver du texten först eller ritar/målar du bilderna först? Var får du inspiration från?
Jag får min inspiration till berättelserna från verkligheten och stilmässigt ibland från andra serietecknare eller konstnärer. Oftast skriver jag texten först eller i alla fall kladdar ner några stödord och några väldigt enkla ritningar. Ibland ritar jag bara rutorna utan att ha gjort anteckningar och skisser innan.. om historian redan är klar i huvudet.

3. Har du någon ny bok på gång?
Jag har haft planer på att göra en bok om new age men nu har jag fått i uppdrag att rita strippar till tidningen City så då prioriterar jag det. Stripparna kommer att sammanställas till en bok när det finns tillräckligt många.

4. Vad är roligast respektive tråkigast med ditt jobb?
Det roligaste med att vara serietecknare är att jag känner att jag verkligen kan formulera mig när jag får använda både text och bild. Det tråkigaste är att det är svårt att komma ifrån att sitta ensam och arbeta. Jag föredrar att ha folk runt omkring mig.. jag kan hamna i grubblerier annars. Sen är det inte helt lätt att försörja sig som serietecknare heller.

5. Vilken superkraft skulle du vilja ha och varför?
Jag skulle vilja kunna flyga. Det vore underbart att få ta flygturer. Jag kan tänka mig att det är skönt att känna vindar runt sig och jag älskar vackra utsikter och att se mycket av himlen.

Vilken är din/ditt favorit:

– rätt: köttbullar med potatis, sås och lingonsylt
– ställe: i sängen. älskar att ligga i sängen med nymanglade lakan.
– färg: indigo och ljusrosa
– djur: min katt, Tiga men annars älskar jag elefanter
– bok: Love That Bunch av Aline Kominsky Crumb
– webbsida: facebook

TACK Daniela, för att du ville vara med och svara på frågorna. Jag ser fram emot att läsa din nästa bok!

<— missa inte att läsa Banglatown. Vad jag skrev om den kan du läsa här.

Danielas blogg Kära dagbok, där du nu bl.a. kan läsa en av hennes dagboksstrippar hittar du här.

Mer om Daniela finns också på Kartagos hemsida.

/Sofia


ps fotot av Daniela är taget av Caroline Andersson ds

Annonser

8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: