Gästbloggande klass 2C på Resarö skola om: Doktor Proktor och världens undergång. Kanske.

Nu är det dags för ett nytt gästblogg-inlägg här på Flaskposten!

När jag själv läste Jo Nesbøs bok Doktor Proktors tidsbadkar tänkte jag att det nog var en riktigt rolig högläsningsbok, så när nästa Doktor Proktor-bok dök upp kändes det som ett solklart fall för Flaskposten-vetenskapligt högläsnings-test! Sagt och gjort jag anlitade en förstklassig testpanel!

Det är klass 2C på Resarö skola i Vaxholm som jag har bett att testa högläsningsfaktorn och tycka till om Jo Nesbøs tredje bok om Doktor Proktor (den om världens undergång. Kanske). I 2C går 21 barn som gillar alla möjliga böcker.

Klassens lärare Malin har läst boken högt för klassen och under läsningens gång har de pratat om vad som hänt, vad de tror ska hända och när slutet närmade sig fick alla skriva egna slut och själva bestämma vad som skulle hända.

Intressant och spännande med alla funderingar kring boken och de olika sluten! Och så här tyckte klassen och Malin om boken:

Vad var det för sorts bok? Vi tyckte att den var både rolig och spännande och lite knasig. Boken handlade om många olika saker, t.ex. äventyr, kärlek, kompis-skap och fantasi.

Vad tyckte ni var bra i boken? Det var roligt att man fick följa flera berättelser parallellt. Några var nere i kloakerna samtidigt som några väntade. Det gjorde att det blev spännande. Vi tyckte att det var många udda och roliga figurer med i boken, t.ex. den sjubente sugspindeln Perry, månkameleonterna och Gregor Galvanius. Månkameleonterna var roliga att läsa om för de var så läskiga, snuskiga och oförskämda.

Var något dåligt eller konstigt? Ibland var det svårt att hänga med eftersom handlingen var lite komplicerad och det var många olika spår. Det var en del fula ord ibland. Vi skulle vilja veta mer om vad som hände med Jodolf Staler.

Vad tyckte ni om personerna i boken? Vi hade många olika favoritfigurer. Många gillade Bulle bäst för att han hade sån tur hela tiden och för att han var rolig. Andra gillade Lise bäst för att hon hade så bra planer. Kungen var rolig för att han knappast vågade något och var så förtjust i fröken Strobe och Fröken Strobe var rolig för att hon hade en sån sträng blick. Doktor Proktor var också en favorit eftersom han hade gjort pruttpulver, förvandlat Gregor till groda och utan Proktor hade berättelsen inte varit lika kul.

Det fanns inte så många vi inte gillade. Jodolf Staler tyckte några eftersom han var så oförskämd.

Kände ni igen er i boken? Det var inte mycket vi kände igen från våra egna liv men några kände igen sig i att vara stressade och att de också åkt fel och haft svårt att hitta fram när de varit ute och åkt bil.

OCH SÅ, HUR VAR DET NU, VAR DET EN BRA BOK FÖR HÖGLÄSNING? Vi tyckte att den passade väldigt bra för högläsning eftersom den var väldigt tjock och rätt komplicerad och den skulle vara svår att läsa själv. Några tyckte att det hade varit bättre att läsa den själv eftersom det kan vara lättare att förstå när man läser själv.

För vem passar boken? Om man ska läsa den själv så passar den nog från årskurs fyra ungefär, tror vi. Läser man den högt så kan den passa från ungefär årskurs två. (Den passar inte till för små barn eftersom det var många fula ord.)

Vi tror att alla kan gilla den här boken, även vuxna.

*************************************************************************

Stort TACK till alla barn i 2C och Malin! Jätteintressant att höra vad ni tyckte om boken och alla speciella personer och händelser i den!

/Flaskposten-Johanna

Annonser

8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: