Prinsessa + dator = drake!

Drakar och prinsessor hör ihop. De bor ofta i samma sagoböcker, men oftast inte i samma slott kan man säga.

I äldre sagor har draken ofta rövat bort prinsessan, kanske till en hemsk håla. En prins drar sitt svärd och ger sig ut för att rädda prinsessan – tada klassisk prinsess-saga!

Så är det nästan aldrig i prinsess- och draksagorna som skrivs nu. Titta till exempel i Flaskpost-Johanna-favoriten Prinsussan Klura och draken av Tormod Haugen, ja och i alla Per Gustavssons prinsess- och prinsböcker…

Kort och sammanfattningsvis: det är mycket mer power-girl i sagoboksprinsessorna nu än i urminnestiderna. De drar hockeyklubbor och räddar prinsar för allt vad de är värda, OCH ja nu sitter jag här med vårens nyaste skott på prinsessboks-trädet:

Prinsessor och Drakar skriven av Christina Björk och fylld av drakiga bilder i milda färger av Eva Eriksson. Där finns både en klassisk prinsessboks-känsla och samtidigt är upp-och-ner-vända prinsess-rollen också på plats.

Vi får träffa en prinsessa för varje veckodag. De heter saker som Månstråle, Tindra och Sömntuta, bor i slott, har lyxiga klänningar och en pappa som är kung och bestämmer i riket och över familjen på klassiskt vis.

Och mitt i allt detta prinsessvanliga gör prinsessorna en massa ”o-prinsessiga” saker. De hänger verkligen med drakarna, åker sparkcykel, är inte ett dugg rädda för att bli smutsiga och snor smultronvin av pappa kungen.

Och på sin 7:e födelsedag blir prinsessan Lövkoja långt mer tekniskt uppdaterad än de flesta andra sagoboksprinsessor jag träffat på med egen gyllene prinsessdator och egen hemsida! Det här är min favorit bland sagorna i boken. Draken knappas fram ur datorn med puffar och rökmoln! Här är drottningen med på ett hörn som hemsideskapare (eller hon kanske bara ger bort hemsidan, men ändå!) och draken får hjälp av prinsessan att svara på en kontaktannons  – ”Drakflicka söker kontakt med hemsk drakpojke för eldiga hemmakvällar  på ”Draknätet” :)! Det är kul och lite annorlunda drak-atmosfär!

Det ÄR fint att prinsessorna allt oftare dyker upp i böckerna uppdaterade från att sitta som söta drakfångar i grottor till lite mer vråliga data-knappare, MEN på min prinsessiga önskelista står även att kungar, drottningar, prinsess-familjer, prinsess-land och draaakar blir svängigare och av mer uppdaterat slag och snitt!

/Johanna-i-prinsesstagen

Annonser

3 Responses to “Prinsessa + dator = drake!”


 1. 1 Sofia 23, maj, 2011 kl. 8:10 e m

  Måste kolla in den här! Låter kul att en av prinsessorna når dataåldern.

  Men TINDRA! Varför? Bara det namnet får mig att inte vilja läsa boken på ett mycket barnsligt ”namnet Tindra är det fulaste namn som finns”-vis..

 2. 2 Johanna 23, maj, 2011 kl. 8:20 e m

  Jag tar med den till dig nästa gång vi ses! Den tindrar 😉

 3. 3 Sofia 23, maj, 2011 kl. 9:36 e m

  Ho ho, ha ha : )

  Låter bra att få låna nästa gång vi ses. Jag har ju en bok till dig också. Hmm hinner vi ses innan jag åker till USA?


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: