När kommer en bok av Klara Wiksten?

Ibland är det bra att sitta och klicka runt på internet. Lite halvslött sådär och följa länk på länk. Så hittade jag Klara Wikstens serier. Klick från en länk på Daniela Wilks blogg och där var Klaras blogg. En av mina absolut bästa upptäckter under 2011. Kanske den bästa. Klara tecknar realistiska serier om sig och sitt liv, i lite spretigt svartvitt. De är roliga och lite sorgliga  på samma gång och det är exakt sådana serier som jag tycker om att läsa.

Nu har Klara svarat på Flaskpostens frågor!

1. Beskriv dig själv med fem ord.
otålig, förstående, ängslig, rolig, känslig,

2. Du har läst på Konstskolan Basis och Konstskolan i Stockholm. Vilken slags konstinriktning tycker du bäst om? Har du någon favoritkonstnär och varför? Någon konstinriktning som du inte alls gillar?
Jag är nästan bara intresserad av samtidskonst. Min favoritkonstnär är Tracey Emin. Hon har en styrka i kombination med en skörhet som jag kan känna igen mig i. Jag gillar konst som är rak och ärlig och och som inte svävar ut för mycket i symbolik och underförstådda meningar, tycker att det är onödig omväg. En konstinriktning jag inte gillar så mycket är surrealism,  jag är hellre i verkligheten än i någon slags drömvärld.

3. Hur går det till när du skapar dina serier? Skriver du texten först eller ritar/målar du bilderna först? Var får du inspiration från?
Jag vill inte bestämma för mycket i förväg, när jag ritar en ruta vet jag oftast inte vad det ska bli på nästa och jag bestämmer aldrig i förväg hur serien ska sluta. Jag försöker rita fort och utan att stanna upp och grubbla för mycket, så måste jag göra för att komma över min prestationsångest. Jag vill inte tänka för mycket på att göra ”en bra serie” och framför allt är inte mitt huvudsakliga syfte att vara rolig och fyndig. Det är någonting som går förlorat när jag är för medveten om sånt och jag vill inte bestämma åt läsarna vad dom ska känna. Jag ritar bara verkligheten som den är och ibland är den ju jätterolig och ibland är den jättesvår, så det där kommer ju naturligt.
Jag får ofta inspiration när jag är ute och går, därför handlar många av serierna om när jag är ute och promenerar.
4. Vad är roligast respektive tråkigast med att skapa serier?
Det roligaste med att rita serier är att få människor att känna igen sig och bli inspirerade. Jag vill att läsarna ska reflektera över sig själva snarare än över mig, även om utgångspunkten i serierna är jag. Vissa skrattar och säger ”dina serier är så himla roliga” och andra blir allvarsamma och säger att dom är djupt berörda, alla har sina egna tolkningar och det gillar jag.

Det tråkigaste är när jag fastnar och det går för långsamt, när jag t.ex försöker rita en hand som håller en kopp kaffe men den blir felvänd tio gånger. Men ofta struntar jag i om det blir fel för jag tycker att det kan bli fint ändå. En annan tråkig sak är när jag får för mig att det inte är roligt att rita, det händer rätt ofta. Men sen när jag väl sätter mig ner och ritar så är det ju alltid kul, jag fattar inte att jag aldrig lär mig det där.

5. Vilken superkraft skulle du vilja ha och varför?
Jag vill kunna leva för evigt och att alla runt omkring mig också gör det.

Vilken är din/ditt favorit:
– rätt: fisk och hemlagat potatismos
– ställe: hos min syster i Minneapolis
– färg: grå
– djur: hund
– bok: boken som fick mig att börja rita serier är Det känns som hundra år av Åsa Grennvall
– webbsida: www.josefinbergstrom.se

Ett exempel på Klaras serier. Läs fler på hennes blogg: Serier av Klara.

Klaras serier finns också att läsa på Tjejjourens hemsida. Kolla in den här.

Daniela Wilks har tidigare svarat på våra frågor. Läs hennes svar här.

Galago, Kartago, Kolik och alla andra förlag som ger ut serier: när kommer Klaras serier i en bok? Snart eller hur?!

/Sofia

2 Responses to “När kommer en bok av Klara Wiksten?”


 1. 1 FlaskpostenJohanna 28, juni, 2011 kl. 1:06 e m

  Vilket supertips! Älskar de här serierna omedelbart efter en ruta 🙂 så nu har jag en ny grym blogg att pilla in i min reader dessutom!
  Jättekul att läsa intervjun och serieritartankarna också!
  Hoppas det blir en bok, heja Klara!
  Heja spanar-Sofia!

 2. 2 Sofia 28, juni, 2011 kl. 8:41 e m

  Jag tänkte att du nog skulle gilla Klaras serier. De är så bra!


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: