Förvandlad – att sväva i Melinsk osäkerhet

Omslagsbild: FörvandladMårten Melin har en förmåga att skriva fängslande och samtidigt vardagligt om övernaturliga tillstånd. Det händer i flera av hans tidigare böcker som vi har gillat mycket här på Flaskposten: Jävla Lucia, Jag ser dig och i förra årets Som trolleri (vilket förresten också är en sommarlovshistoria där det tråkiga vänder).

Vardagsverkligheten övergår i något oförklarligt för böckernas huvudpersoner och det är beskrivet med stor äkthet, man förstår och kan precis leva sig in i deras känsla av hur marken börjar gunga under fötterna, och kan-detta-vara-sant-tankarna blir starka.

Dessutom får man inte veta exakt vad det är som inte stämmer för personerna. Ledtrådarna som man samlar under läsningen gör böckerna spännande, för även om man kan gissa en hel del så får man ändå sväva i samma osäkerhets och otrolighetskänsla som huvudpersonerna långt in i böckerna.

Precis så är det också i Förvandlad. Måns vet att han brukar gå i sömnen, men börjar lägga märke till fler och fler konstiga saker som inträffar när han gjort det. Han vaknar med gosedjurskorta hårstrån i munnen och en massa jord under fötterna till exempel. Men det konstigaste av allt är att hans föräldrar bestämmer sig för att försöka bota honom genom att tvinga honom att börja på en riktigt mystisk internatskola. Där blir han inlåst på nätterna och alla, både elever och personal, måste bära kors av en hemlig men livsfarlig anledning.

”Alla härinne har en hemlighet. Något som gör dem speciella. Därför är de här”, får Måns veta av Oliver, som bara är en av alla skumma nya bekantskaper på skolan. När Måns erkänner att hans hemlighet är att han går i sömnen, blir han totalt avfärdad av Oliver som inte tror honom. Alltmer börjar Måns inse att han kanske bär på en mycket större hemlighet som han inte ens själv vet om, men vad handlar det egentligen om…

Det här var (inte helt övernaturligt!) en av de böcker som skapade mest intresse under sommarlovstipskvällen.

Här bloggar Mårten Melin och du kan hitta mer att läsa om hans böcker.

/Johanna

1 Response to “Förvandlad – att sväva i Melinsk osäkerhet”


  1. 1 Sofia 10, juli, 2011 kl. 8:15 e m

    Gissa vad jag tyckte om den här? BRA!!! Hurra för Mårtens böcker för 1000:e gången.

    Vissa saker var dock så jädra äckliga… korta hår i munnen osv….


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: