Flaskposten frågar: Jesper Tillberg

Fyra böcker om fantastiska kapten Svea, två om äventyrliga Kleo och nu i höst en bok om monstermysterielösaren Lennart van Helsing. Gemensam nämnare: författaren Jesper Tillberg. Klart vi på Flaskposten blir nyfikna på Jesper!

1. Hur kom det sig att du blev författare?
Jag älskar historier och jag har så många historier som vill berättas. Ofta viktiga saker, som att hitta sig, om att leva, döden, kärlek, Hammarby. Men jag vill berätta om allt det på ett spännande sätt, gärna oväntat.

2. Hur kommer du på vad som ska hända i dina böcker?
Jag börjar med att jag skriver ett synopsis, ett slags handlingsskelett, där jag plitar ner allt som händer, från första kapitlet till det sista. Det blir lite som en karta mot slutdestinationen – och det är lättare att nå målet om du har en karta som kan leda dig, även om jag gör många utvikningar och ändrar detaljer på vägen dit. Jag är inspirerad av Anton Tjechov och PlayStation-spel på så sätt, att jag ofta planterar något i början som får sin förklaring längre fram.

3. Berätta lite om din nya bok, Den hemliga boken.
Min nya ungdomsroman ”Den Hemliga Boken” handlar om Lennart Van Helsing som visar sig vara släkt med mannen som dödade Dracula, världens mest kända vampyr. När Lennart hittar en kokbok så nystas en spännande historia fram om hans förflurna, den tar honom ända till Draculas hemtrakter, Transylvanien. Där möter han en vampyrtjej, Draculas dotter, Louella … Boken är full med fina bilder av Peter Bergting, som bland annat har tecknat för Harry Potter.

4. Har du någon favoritbok bland dina egna böcker?
Jag gillar alla! Men mina favvos är nog Samlarens Skugga. Det är del4 i serien om Kapten Svea. Sen tycker jag att min bästa bok är den som kommer nästa år, De Svarta Svanarnas Natt. Håll utkik efter den!

5. Vad är roligast respektive tråkigast med ditt jobb?
Roligast är att skapa idéerna och lära känna karaktärerna, de är lite som vänner – även böckernas elaka typer. Det tråkigaste är själva jobbet att hamra fram alla hundratusentals bokstäver. Att gå igenom och ändra – redigera kallas det – tycker jag är kul. Då är ju grovjobbet gjort. Det är ganska ensamt att skriva, det är trist.

6. Vilken superkraft skulle du vilja ha och varför?
Att resa i tiden är cool. Jag älskar filmer där de reser i tiden – Tillbaka till Framtiden, Heroes, Time Bandits, med flera. Då skulle jag hinna skriva fler böcker!

Och så till sist fem snabba. Vilken är din/ditt favorit:

– rätt: Mina barn älskar min Spagetthi Bolognese, hemligheten är att koka den länge, på så sätt liknar den skrivandet. Sen måste du ha gott vin i och selleri. Annars är det ingen Bolognese.

– ställe: Fårö! Läs min kommande bok De Svarta Svanarnas Natt så förstår du varför – om du vågar…

– färg: Grönt. Och vitt. Gärna tillsammans – det vill säga Hammarbys färger.

– djur: Jag har en hund, kanin, häst och fiskar. Men favvon är nog kaninen för han är som en hund, han älskar att kolla fotboll på tv:n.

– bok: Tordyveln flyger i skymningen, av Maria Gripe. Och Lunarpark, av Bret Easton Ellis. Båda har det gemensamt att de blandar flera stilar, det gillar jag.

– webbsida: hammarbybandy.se

—————————————————————————————————————

Johanna har tidigare bloggat om de tre första delarna om Kapten Svea. Läs här.

Sofia håller med Jesper: Tordyveln i skymningen är fantastisk! Läs den, det har jag gjort många gånger.

Tips: följ Jesper på twitter.

Stort TACK Jesper för att du ville vara med och svara på Flaskpostens frågor!

/Sofia

ps. fotografiet på Jesper är taget av Jan Eriksson. ds


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: