Äntligen är nomineringarna avslöjade!

Idag avslöjades vilka de nominerade till Augustpriset 2011 är. Det var en festlig tillställning på Postmuseum med god mat och trevligt sällskap. I år var det för mig lite speciellt då jag suttit i juryn för Barn- och ungdomsbokspriset. Ett roligt uppdrag med MYCKET läsning och intressanta diskussioner i jurygruppen. De böcker vi tillslut nominerade blev:

Vita Streck och Öjvind av Sara Lundberg: Öjvinds ömsinta kaos blåser in i Vitas kontrollerade värld. Förändringen gestaltas i expressionistiskt måleri och serieestetik där texten blir en del av bilderna. Berättelsen om vänskap och saknad tråcklas som en vit tråd genom de dynamiska uppslagen i en bok som fortsätter bortom pärmarna.

Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore: Faktion möter fabel i en humoristisk drift med tävlingssamhället. Klockrena nonsensdiskussioner om normalitet ackompanjeras av oemotståndliga illustrationer där minsta bär har karaktär.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser.

Pojkarna av Jessica Schiefauer: Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

Petras prick av Maria Nilsson Thore: ”Vill man få en envis prick att stanna måste den bestämma lite själv”. Den insikten hjälper Petra att försonas med sin plötsliga identitetskris när en av pälsens tusen prickar ger sig av. Med mjukt och exakt bildspråk iscensätts ett lågmält kammarspel om frihet och tvång.

I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren. När pappan dör skickas Torvi tillbaka till hembyn på Island. Mötet med förträngda minnen väcker frågor om tillhörighet. Språket är lika kargt och vackert som vulkanöns klippor. Där under pyr en sällsam värme.

Läs mer om de nominerade böckerna  och om priset på Svenska Förläggareföreningens hemsida.

/Sofia

ps det är verkligen skönt att inte behöva vara orolig för att försäga mig längre…ds

6 Responses to “Äntligen är nomineringarna avslöjade!”


 1. 1 lena kjersén edman 17, oktober, 2011 kl. 6:01 e m

  Alla sex böckerna är fina – på olika sätt. Bra arbetat, juryn! När det gäller ungdomsböcker så tycker jag att Cirkeln är årets bästa fantasy och I den tysta minuten mellan är årets bästa reality.

  Jag saknar bland de nominerade lilla Gittan – men hon har väl gömt bort sej.

  lena kjersén edman

 2. 2 Sofia 17, oktober, 2011 kl. 7:51 e m

  Tack säger jag å juryns vägnar. Vi hade gärna nominerat flera, det var många fina och bra böcker i årets utgivning.

 3. 3 Annica 18, oktober, 2011 kl. 7:05 f m

  Till vilka åldrar passar respektive böcker. Som mamma till fyra döttrar i spridda åldrar är det bra att vetat vilken bok man ska sätta i händerna på vilket barn.

 4. 4 Sofia 18, oktober, 2011 kl. 8:47 f m

  Vita streck och Petras prick passar från ca 4 års åldern och uppåt. Vita streck tycker jag förövrigt passar ganska långt upp i åldrarna då den känns som en ganska avancerad bilderbok.

  Konstiga djur passar från ca 6 år och uppåt, som högläsning är den perfekt.

  I den tysta minuten mellan från ca 11 år och uppåt.

  Cirkeln och Pojkanra från ca 13 år. Pojkarna ser jag eg. främst som en bok för de något äldre, 15 år och uppåt även om den handlar om 14-åringar. Det är en ganska vuxen bok med snårigt innehåll.

  Men (och det finns ju ofta ett men) som alltid med åldersangivelser: det beror helt på barnet, hur läsvan, mogen osv barnet är. Jag vet några mycket läsvana flickor i 12 års åldern som skulle kunna läsa Pojkarna och jag vet också några som den inte passar för…

  Hoppas du blev hjälpt av svaret!

 5. 5 Annica 18, oktober, 2011 kl. 10:32 f m

  Tack för svar. Äldsta dottern (11 år) läser mycket och en del avancerat men jag tycker inte att hon är mogen för alla relationer som behandlas i ungdomsböckerna. Är det fantasy är det en annan sak. Kärlek går inte hem alls. En svår balansgång. Dock har vi mycket duktiga barn – och ungdomsbibliotikarier på vårt bibliotek. Sådana som känner hela familjen. 🙂

 6. 6 Sofia 18, oktober, 2011 kl. 2:57 e m

  Hon kanske ska prova I den tysta minuten mellan? Ingen kärlek… fast såklart en del relationer mellan huvudpersonen och t.ex. farmodern. Samt bästa vännen på Island.

  Härligt att höra att ni har bra barn- och ungdomsbibliotekarier i närheten som kan tipsa! Det blir jag glad över att höra.


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: