Lägg livspussel med Jenna Fox

Jenna Fox vaknar upp efter ett år i koma. En koma orsakad av en hemsk olycka som hon inte har några minnen av. Hon har inte heller några minnen av sitt liv innan olyckan. Allt måste nu återskapas med hjälp av föräldrarnas berättelser och otaliga filmer från Jennas barndom.

På ett tidigt stadium märker Jenna att något är fel. Föräldrarna verkar undanhålla information för henne och vill t.ex. inte prata om olyckan. De håller henne isolerad i ett nytt hus till vilket de flyttade strax innan Jenna vaknade upp ur koman. Men så börjar saker röra på sig, Jenna får bland annat börja i en friskola med bara fyra andra elever.

Sakta börjar Jenna söka svaret på sina frågor om vad som hänt och vem hon är. Resultatet blir överraskande inte bara för Jenna utan även för mig som läsare. Ganska tidigt i berättelsen förstår man att Jenna lever i snar framtid, det finns teknik vi inte har idag men många saker är fortfarande sig lika. Att boken utspelar sig i framtiden (oklart när) gör att det till viss del går att lista ut vad som hänt med Jenna men det finns flera överraskningsmoment jag inte hade kunnat tänka ut.

The Adoration of Jenna Fox är en spännande berättelse och författaren, Mary E. Pearson, lyckas med att låta läsaren precis som Jenna en liten bit i taget lägga pusslet som är hennes liv.

Boken väcker även frågor som: hur långt ska man gå för att rädda liv? Vem har rätt att bestämma över någon annan? Vad gör att vi blir människor?

Min enda invändning mot boken är att den har ett ”religiöst drag” över sig. Ibland tyckte jag det blev lite mycket prat om själar och hur långt vetenskapen ska gå för att rädda en människa (vs ”guds väg”). Mer kan jag inte säga om boken – läs själva, det är den värd.

Besök: The Adoration of Jenna Fox hemsida och Mary E. Pearsons hemsida.

/Sofia

10 Svar to “Lägg livspussel med Jenna Fox”


  1. 1 Boktoka 30, oktober, 2011 kl. 9:06 e m

    Låter jättespännande!!! Hm… undrar hur jag ska prioritera att försöka få tag i den och läsa i relation till alla böcker som redan ligger på vänt.

  2. 2 Sofia 30, oktober, 2011 kl. 9:17 e m

    Den är spännande! Det där med bokhögar känner jag igen, ibland är det svårt att välja. Säg till om du vill låna mitt ex av Jenna-boken. Det får du gärna.

  3. 3 LiMeaMyBo 30, oktober, 2011 kl. 9:18 e m

    Samma här! Kunde inte motstå så jag lämnade in ett inköpsförslag till biblioteket! Här ska det läsas!

    Jag tittade på författarens hemsida och såg att bok nummer 2 om Jenna Fox oxh hennes vänner har kommit ut. Funderar du på att läsa den också?

  4. 4 Sofia 30, oktober, 2011 kl. 9:32 e m

    Hoppas biblioteket köper in! Ja jag såg att det finns en nr 2 och jag blev sugen på att läsa även den. Ska nog ta och klicka hem från någon bokaffär.

  5. 5 lena kjersén edman 31, oktober, 2011 kl. 9:36 f m

    Eva
    av Peter Dickinson, översättning: Sven Christer Swahn (finns som En bok för alla)
    har samma tema.

    Tonåringen Eva vaknar upp på ett sjukhus, hennes mamma förklarar, en trafikolycka, långvarig koma. Men det finns andra sanningar ….

    Peter Dickinson när han är som bäst. En absolut favorit! (Jenna Fox har nog inspirerats av P D.)

  6. 7 Sofia 1, november, 2011 kl. 9:51 e m

    Lena: kanske det kanske.

    Clarisa: ja! Läs!

  7. 8 Clarisa R Ronge 3, november, 2011 kl. 4:06 e m

    Kanske kan man få låna någon gång? 🙂

  8. 9 Sofia 3, november, 2011 kl. 4:18 e m

    Absolut får du låna. Redan på söndag om du vill.

  9. 10 Clara 5, november, 2011 kl. 5:01 e m

    Låter spännande ju, med ett häftigt och annorlunda omslag också!


Comments are currently closed.



8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

Flaskposten på Facebook