Gästbloggande BullasJonas om Niklas Krogs Tann

Det är åter dags för en gästbloggare här på Flaskposten. Låt mig presentera BullasJonas Jansson, illustratör och korsordskonstruktör. Under 2012 kommer BullasJonas att synas i årets Bland tomtar och troll. Han har även skapat flera pixiböcker samt illustrerat Teckna det du ser.

KLIV IN I EN SPÄNNANDE SAGOVÄRLD

Som gästbloggare väljer jag att skicka en flaskpost fylld av fantasy. Det är Niklas Krogs bokserie Legenden om Tann – hittills med fyra titlar på hyllorna. Det som först fångade min uppmärksamhet var de snitsiga illustrationerna av Johan Egerkrans, men snart var jag fast även i de välskrivna texterna.

Tann är en grottlevande dvärg som längtar till världen utanför. Han är vän med eken Bladhus, ett av de få träd som inte slagit rot och som fortfarande kan vandra. Berättelsen tar sin början när Aina, en flicka av skogsfolket ber om Tanns hjälp med att jaga bort en best som plågar hennes hembygd. De tre vännerna beger sig ut i den vilda världen där drakar och andra vidunder lever.

Det är en klassisk fantasyvärld med stora sagoskogar och okända länder som väntar bortom bergsryggarna. Det förekommer ingen magi (åtminstone inte hittills) vilket jag antar är ovanligt för genren. Tann är jordnära och godhjärtad, på gränsen till dumsnäll och blir snart förtjust i flickan Aina. Hon är impulsiv och orädd men är i övrigt något skissartad. Tann är den tydliga huvudpersonen och Aina förblir än så länge en bifigur.

Den första delen Skogsflickan är mycket elegant berättad och fungerar utmärkt även utan de följande delarna. Inledningen får extra krydda av att Tann tvekar inför avresan och att hans val inte känns helt givet. Andra delen Bestens håla har ett svagare upplägg, men den hålls ändå samman av Krogs formuleringskonst och humor.

När sedan vännerna beger sig ut på den stora slätten i del tre och fyra (Drakmötet & Nidaros vrede) tycker jag att berättelsen lyfter igen. De små varelserna träder in i en okänd värld och är omgivna av starka och nyckfulla krafter som de gemensamt försöker förstå. En del scener skapar tvetydighet och mysterier som får sin förklaring först senare. Överlag är berättelserna ganska lågintensiva, miljöer och händelser får mycket tid och utrymme till att sjunka in hos läsaren.

Min närmaste jämförelse är bokserien Almandrarnas återkomst av Jo Salmson som är skriven i ungefär samma format. Men Krogs böcker har en tydligare smak av klassisk fantasy och hans berättelser känns mer kreativa. Möjligen vänder han sig till en målgrupp som är något år äldre än Salmsons läsare.
/BullasJonas

———————————————————

Stort TACK säger vi på Flaskposten för att du ville vara med och boktipsa.

Femte delen om Tann och hans vänner kommer under 2012. Den heter Dräparen.

Vill du veta mer om Niklas Krog, besök hans hemsida här.

/Sofia

Annonser

8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: