Strimmor av hopp

Strimmor av hopp är en bok med passande titel. Med avstamp i sin egen släkts historia har Ruta Sepetys skrivit en sträckläsare med mörk och hemsk handling, men där det hela tiden finns svaga, små och ibland starkare lysande hopp.

Berättarjaget Lina och hennes mamma samt bror grips alla en kväll av Sovjets hemliga polis. Anledningen? De tillhör borgarklassen i 1940-talets Litauen och anses därför vara ett hot mot Sovjet och mot kommunismen. Linas pappa är försvunnen men återses för ett kort ögonblick i början av boken. Sen är han borta igen.

Lina, hennes mamma och bror först med tåg genom stora delar av Sovjet. Ända bort till Sibirien. Tågresan är fruktansvärd och den illaluktande stanken från deras trånga tågvagn osar från bokens sidor. I hela boken blir det bara värre och värre: svält, misshandel, död.

Men där finns också ljuspunkter. Människor de träffar som hjälper varandra. Viljan att inte låta sig nedslås. Ett enkelt julfirande.

Strimmor av hopp skulle kunna bli en sentimental bok men inte alls. Det är spännande hela tiden. Jag tycker även det är intressant att boken handlar om en flicka från Litauen och om Sovjet. Många böcker från andra världskriget har ofta fokus på Tyskland/nazismen. Välskriven och verklighetstroget skildras Linas liv i fångenskap.

Under läsningen kunde jag inte låta bli att tänka på nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyns bok En dag i Ivan Denisovitjs liv och dennes vedermödor under en dag i fångläger. Strimmor av hopp är till viss del som en En dag i Ivan Denisovitjs liv fast för ungdomar.

Ruta Sepetys hemsida hittar du här.

Tidigare har Linnea gästtipsat om boken här på Flaskposten.

/Sofia

 

Annonser

8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook

Annonser

%d bloggare gillar detta: