Pippi och Ingrid Vang Nyman – jag ville ha något mer

Tidigare i år bloggade jag om att Millesgården nu visar en utställning om Ingrid Vang Nyman, illustratören som är mest känd för bilden av Pippi Långstrump. I söndags trotsade en god vän och jag vinterkylan och åkte ut till Lidingö för att se utställningen.

Utställningen började med det här fina självporträttet samt en text om Ingrid Vang Nyman (IVN). Texten gav mig ingen ny information, det mesta hade jag nyligen läst i en artikel om IVN i Dagens Nyheter.

Sen fick vi ta del av nedslag i IVN:s bokillustrationer: Pippi Långstrump och Barnen i Bullerbyn, inga överraskningar där. De andra två nedslagen var från två böcker som jag inte hört talas om: Människors land (en bok om Grönland) samt Jugga Jagga och Vagge Vugge. Bilderna till Människors land var mycket bra.

I ett litet rum visades även originalbilder.

Det här är en trevlig liten utställning. Jag och min vän saknade dock ett större grepp om utställningen, en djupare kontext t.ex. med koppling till IVN:s samtid. Utställningen verkade sträva att tilltala både barn och vuxna och vi tyckte inte riktigt att det fungerade. Hade hellre sett antingen eller. Inträdet till Millesgården är för vuxna 100 kr och det var på tok för mycket för att bara se utställningen om IVN. Nu var även konstnärshemmet öppet så vi gick dit en sväng också.

Barn upp till 19 år går dock in gratis och det är generöst.

Som ni märker är jag något ljummen till utställningen. Synd. Om ni tänker besöka den så läs gärna artikeln i Dagens Nyheter samt ett inlägg mot den av Gunna Grähs. Det ger en intressant vinkel.

/Sofia som ändå hade en rolig utflyktsdag


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: