Från Snövit till Trassel

År 1938 gick min mormor på bio för första gången. Hon var då åtta år gammal och filmen var den första animerade långfilmen från Disney: Snövit och de sju dvärgarna. Det min mormor minns bäst är att hon blev livrädd för häxan, började gråta och så fick hon och hennes pappa lämna salongen.

Sedan 1938 har många år förflutit och Disney har producerat 50 animerade långfilmer. Den femtionde filmen har jag sett ikväll: Trassel (Tangled på engelska).

Precis som Snövit baseras Trassel på Bröderna Grimms version av en folksaga. I Trassels fall heter sagan Rapunzel. I film som i saga får vi träffa flickan Rapunzel med det långa håret, fast i ett torn av en elak trollkvinna.

Huvudpersonen Rapunzel i filmen är en bortrövad prinsessa. Hennes hår är magiskt och trollkvinnan som håller henne fången använder håret till att hålla sig evigt ung. Till tornet där Rapunzel bor/sitter fångad (fast det förstår hon inte själv) kommer tjuven och kvinnotjusaren Flynn Rider och äventyret kan ta sin början.

Trassel är en perfekt film att se en trött tisdagkväll, den är underhållande och smårolig. Som vanligt i animerade filmer från Disney är det lustiga figurer med som livar upp. I Trassels fall en liten kameleont och en stor häst.

Tyvärr har Rapunzel det typiska Disneyprinsess-utseendet: stort huvud, stora ögon och sjukt smal kropp. Synd. Jag kan inte låta bli att tänka på snedvridna ideal och matande av smalhet som norm (trots att det är en påhittad, animerad film). Även Flynn Rider ser ut som ett förvridet ideal och njae. Det är väl det sämsta med filmen, de två till utseendet ganska platta idealmänniskorna.

Ska man då se Trassel? Ja det tycker jag för det är spännande äventyr, Rapunzel får ta plats och är inte helt hjälplös. Som sagt: rolig och underhållande utan att man ska behöva vara orolig för att det ska gå åt skogen. Och ibland är det väldigt skönt att veta att hur mycket problem det än blir så ordnar allt upp sig.

/Sofia

 

3 Responses to “Från Snövit till Trassel”


 1. 1 Clarisa R Ronge 29, februari, 2012 kl. 9:10 e m

  Jag gillade verkligen Trassel, men det kan vara därför att jag ser så mycket dålig barnfilm också. Jag och barnen går nästan på alla barnfilmer som kommer på bio. Vi gillar bio!

 2. 2 Sofia 1, mars, 2012 kl. 8:14 e m

  Bio är bra! Roligt att du och I och F går ofta på bio. Trassel var bra, absolut, även jag har sett mycket sämre barnfilmer.

  Men jag blir lite matt av Disneyprinsessornas utseende.. och hjältarnas.

 3. 3 Clarisa R Ronge 2, mars, 2012 kl. 10:16 f m

  Ja, jag kommer ihåg att jag tyckte att Törnrosa hade en sån fin och smal midja när jag såg den för första gången. Kanske var jag nio år.


Comments are currently closed.



8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: