Tips på sommarläsning från Vendela och Linnea

En av de roligaste sakerna jag jobbar med är bokklubben Bokträdet på Segeltorps bibliotek. Vi träffas en gång/månad och pratar om böcker. Det blir alltid roliga och intressanta samtal. Samtalen om böckerna leder oss ofta in på sidospår så vi har även avhandlat författarskap, vänskap, musik och något så stort som livet. Vid några tillfällen har vi även skickat brev till författaren vars bok vi läst och alltid fått svar på våra frågor. Senaste mejlet skickade vi till Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Vilka frågor vi skrev och vad vi fick för svar filar jag på att publicera i ett inlägg om någon dag.

Igår träffade jag två av klubbens medlemmar, Vendela och Linnea. Temat för gårdagens träff var att de skulle ta med sina bästa boktips inför sommaren. Här är böckerna de tipsade om.

Vendelas tips:

Sarah Dessen: Mitt perfekta liv

Om Macy som lever i en bubbla efter att hennes pappa dött i en hjärtattack. Boken utspelar sig under en sommar då Macy vantrivs på sitt sommarjobb på det lokala biblioteket. En sommar då hon träffar Wes och de andra i cateringverksamheten Wish. Allt är enligt Vendela bra med Mitt perfekta liv. Den handlar om verkligheten  och är inte pinsam.

Jay Asher: Tretton skäl varför

Clay hittar en dag en låda med kassettband på dörrtrappan. Kassettbanden är inspelade och skickade av Hannah, en flicka på hans skola som har begått självmord. Anledningen till att Clay har fått kassettbanden är att han är med på dem, han är ett av skälen till Hannahs självmord. Den här boken tycker Vendela är annorlunda och spännande. Hon tycker också om att Hannahs berättelse är inspelad på just kassettband, det har hon aldrig läst en bok om tidigare.

Francine Pascal: Anden i glaset

En bok i serien om tvillingarna Jessica och Elisabeth i Sweet Valley. Här hittar Jessica och hennes kompis Lila ett spel, Anden i glaset vilket de tycker är spännande. Elisabeth är skeptiskt och tror inte att spelet kommer att fungera. Jessica och Lila bestämmer sig för att lura Elisabeth att det verkligen finns ett spöke som besöker spelet. Vilket resluterar i en mängd olika förvecklingar. Vendela har läst flera böcker om tvillingarna i Sweet Valley och hon tycker alla är bra men Anden i glaset är en favorit. Den är spännande och Vendela tycker också om att det handlar om vänskap och kärlek.

Linneas tips:

Morgan Matson: Fyra dagar, fyra nätter 

Efter att Amys pappa dött i en bilolycka ska hon och hennes mamma flytta tvärs över hela USA. Amy har fått i uppdrag att köra deras bil till nya hemmet. Som sällskap får hon mammans vänninas son, Roger. En kille med kärleksproblem. Deras utstakade väg och mycket planerade resrutt blir till en oplanerad resa där mycket händer. Linnea tycker mycket om boken, den är läsvärd och hon säger att man inte tröttnar på handlingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabrielle Zevin: Jag minns inte varför jag älskar dig

Vid ett fall nedför en trappa blir Naomi medvetslös. När hon sedan vaknar upp har hon fått minnesförlust. Naomi minns inget från de närmaste åren tillbaka, inte vem hennes pojkvän är eller vem som är hennes bästa vän. Hon minns inte att föräldrarna skilt sig. Linnea har själv nyligen börjat läsa i den men redan efter bara några sidor är hon fast och tycker att den verkar mycket spännande och lovande.

Becca Fitzpatrick: Fallen ängel

Strax innan bokens handling startar har Noras pappa blivit mördad. Mycket känns hopplöst men så dyker Patch upp. De blir vänner och Nora blir även djupt förälskad i honom. Som titeln avslöjar handlar boken om en fallen ängel och det är Patch. Det här är en spännande bok enligt Linnea, en bok med många överraskningsmoment. Hon tycker om att den handlar om änglar, det känns annorluna. Men man bör inte läsa boken om man är för lättskrämd. Linnea tipsar även om del två i serien om Nora, Förlorad ängel. Det har även kommit en tredje del, Noras val, som Linnea ännu inte hunnit läsa men som står högt upp på läslistan.

Tack säger Flaskposten till Vendela och Linnea för att ni ville dela med er av era tips!

Det slog oss igår att tre av böckerna handlar om pappor som nyligen har dött. Är det en slump eller finns det många ungdomsböcker med döda pappor?

Några länkar för dig som vill läsa mer:

– Sarah Dessen på Flaskposten, vi har skrivit massor om henne. Vad Johanna tyckte om Mitt perfekta liv hittar du här. Vad jag tyckte hittar du här.

– Vendela har tidigare tipsat om Välkommen hem av Johanna Lindbäck.

– Linnea har tipsat om Strimmor av hopp av Ruta Sepetys och om Pappan med de stora skorna av Moni Nilsson.

/Sofia

2 Responses to “Tips på sommarläsning från Vendela och Linnea”


  1. 1 flaskpostenJohanna 15, juni, 2012 kl. 6:58 e m

    Åh så kul med Bokträdet! Och vilken härlig boktipslista blir riktigt läs- och sommarlovssugen!

  2. 2 Sofia 17, juni, 2012 kl. 3:13 e m

    Mycket kul att de ville vara med i Flaskan. Det var väldigt fint att höra dem berätta om böckerna.


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: