Bokträdet frågar – Mats och Sara svarar

I mitt förra inlägg skrev jag om bokklubben Bokträdet. En klubb  med ett gäng tonårstjejer (och jag) på Segeltorps bibliotek där vi pratar böcker men där vi även ibland skriver frågor och skickar till författare vars böcker vi läst och tyckt om.

På Bokträdets träff i april pratade vi om Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Alla i Bokträdet var överens: Cirkeln var en av de bästa böcker som de någonsin läst. Sex stycken frågor skrev klubbens medlemmar ihop och skickade till Mats och Sara. Som svarade!

Min plan var att göra ett inlägg med frågorna och svaren men flera av dem avslöjar en del av handlingen i Cirkeln så jag gör så här: frågorna och svaren klistrar jag in i en kommentar till det här inlägget. Så att de som läst Cirkeln och är nyfikna kan läsa där. De som inte ännu läst Cirkeln (är det någon i Sverige som inte gjort det?) klickar inte in sig på kommentarerna, om de inte gillar spoilers.

ALLTSÅ JAG TAR DET HÄR MED VERSALER OCKSÅ: KLICKA INTE PÅ KOMMENTARERNA TILL DET HÄR INLÄGGET OM DU INTE VILL LÄSA SPOILERS TILL CIRKELN.

Tack Mats och Sara för att ni tog er tid och svarade på Bokträdets frågor!

En icke-spoiler intervju gjorde Flaskposten med Mats och Sara inför släppet av Cirkeln. Den går att läsa här.

/Sofia

3 Responses to “Bokträdet frågar – Mats och Sara svarar”


 1. 1 Sofia 17, juni, 2012 kl. 3:42 e m

  Här är vad Mats och Sara svarade:

  1. Hur bestämde ni att det var Elias och Rebecca som skulle dö först? Finns det någon speciell anledning till att det är de som dör? I sådana fall vilken (eller kommer det att tas upp i Eld)?

  Vi bestämde väldigt tidigt i processen att två personer i Cirkeln skulle dö i första boken, och att det skulle vara Elias och Rebecka. Men det var först senare som vi bestämde oss för att man skulle få följa Rebecka inifrån. Vi valde att låta dem dö för att man som läsare skulle förstå att vad som helst kan hända vem som helst i de här böckerna. Men det kändes hemskt för oss som författare att ta livet av våra karaktärer och vi grät och tog nästan tillbaka det.

  2. Var det självklart för er att skolan skulle vara den onda platsen eller hade ni någon annan plats på förslag?

  Det var självklart. Även om många trivs i sina skolor så har nog alla någon gång känt att det är en ondskans plats. Dessutom är det en liten hyllning till Buffy the Vampire Slayer, världens bästa teveserie.

  3. Hur jobbade ni fram karaktärerna? Alla är så olika!

  De kom till oss väldigt tidigt, och vi tyckte det var kul att göra dem väldigt olika. Vi lärde känna dem genom att prata om dem, skriva ner deras familjeförhållanden, göra Spotifylistor med deras favoritmusik, och så vidare. Men vi lärde känna dem bäst genom att skriva dem. Ibland överraskade de oss. Till exempel trodde vi att Vanessa och Linnéa skulle hata varandra i början av Cirkeln, och sedan börja komma bättre överens. Men det visade sig att vi hade fel – de kom överens helt okej redan från början. Och vi fattade inte att Vanessa skulle sticka efter förlovningsmiddagen, det kom vi på först när vi skrev scenen.

  4. Vill ni berätta något ”speciellt” med boken, någon gömd mening?

  Vi försöker skriva böckerna i flera lager, och vi tycker om att plantera saker. Så om man läser Eld och sedan läser om Cirkeln så kommer man se små detaljer som man kanske missade förut. Men vi vill inte avslöja något …

  5. Kan ni beskriva hur drömsekvenserna kom till? Hur kom ni på t.ex. att det skulle lukta rök om tjejernas hår?

  Det kan vi tyvärr inte svara på utan att avslöja för mycket om Eld. 🙂

  6. Vilken av tjejernas krafter skulle ni vilja ha och varför?

  Just nu skulle vi båda två helst vilja ha Anna-Karins kraft. Linnéas kraft verkar jobbigast, tycker vi.

 2. 2 flaskpostenJohanna 17, juni, 2012 kl. 8:10 e m

  Mm roligt att läsa frågorna och svaren, nu fick jag lust att läsa om Cirkeln för att försöka upptäcka detaljer jag inte tänkt på vid första läsningen… men det får nog ligga på bonuslistan, många helt olästa böcker som trängs i läshögarna som vanligt…

 3. 3 Sofia 17, juni, 2012 kl. 8:13 e m

  Visst var det spännande att läsa svaren! Jag är också sugen på att läsa om men det får vänta ett tag för mig också. Som du säger… läshögarna är stora.


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: