Hugo och Holger

Jag letar alltid efter roliga böcker för nybörjarläsarna och ni bibliotekarier där ute vet nog att börja-läsa-böcker inte alltid är så spännande. Det ligger kanske i böckernas natur. Text och bild måste korrelera och helst ska det vara miljöer som barn känner till så att läsningen flyter på hos nybörjarna utan några större överraskningar. Ganska ofta handlar det om vardagssituationer; skolan, kompisar och hemmet. Helena Bross är en mästare på att skriva den typen av böcker, hemma hos mig har vi läst nästan alla böcker om Axel och Omar. Men den typen av igenkänningsböcker kan bli lite tråkiga i längden (i alla fall för oss vuxna).

Så jag blev verkligen glad när jag såg böckerna Om Hugo och Holger skrivna av Oscar K. och illustrerade av Teddy Kristiansen. De är utgivna av bokförlaget Hegas som ger ut lättläst litteratur för barn och unga. Två titlar har kommit ut. Hugo får en hund och Hugo och Holger. Böckerna är verkligen fina – jag gillar  illustrationerna och karaktärerna är lite tokroliga och annorlunda. Oscar K. är en författare som tidigare skrivit kontroversiella och annorlunda barnböcker, det här är en ganska harmlös historia.

Men, här kommer kritiken; det här är inte böcker som passar riktiga nybörjarläsare. I första boken blev till och med jag, van läsare och vuxen, riktigt förvirrad då text och bild faktiskt inte korrelerar alls. Karaktärer introduceras på en sida men dyker inte upp i bild förrän några sidor senare. Man benämner samma karaktärer för olika och inte helt självklara namn. Om det är lite rörigt för mig så hur ska en ljudande sexåring fixa det? Det är främst första boken som är förvirrande, andra boken är inte lika rörig.

Jag har också läst böckerna tillsammans med min sexåring och kunnat förklara när han inte förstått. Han tyckte mycket om Hugo och Holger. Me det här är alltså inte böcker som man ger nybörjarläsaren att läsa själv utan böcker att läsa tillsammans med barnet.

Böckerna handlar om  Hugo som nästan är blind fast han har de tjockaste glasögonen och hur han blir lurad i djuraffären när han ska köpa en hund och kommer hem med Holger, en elefant. Hugo är hela tiden omedveten om att hans hund är en elefant. I den andra boken går de på valpkurs. Det är verkligen roliga och charmiga böcker, titta bara på filmen!

/Clarisa

Hugo And Holger Pilot from Teddy Kristiansen on Vimeo.

2 Responses to “Hugo och Holger”


  1. 1 Oscar K. 29, september, 2012 kl. 6:24 e m

    Jeg er overbevist om, at de fleste børn har lyst og evner til at finde ud af, hvem der er hvem i en historie, også selv om de skal bladre lidt frem eller tilbage i en bog – voksne forstår heller ikke alting lige med det samme, og det er måske meget godt …

    Med kærlig hilsen
    Oscar K.

  2. 2 clarianahi 29, september, 2012 kl. 7:32 e m

    Oj, roligt att du hittade till vår lilla blogg! Jag håller med om att man inte behöver förstå allt på en gång i en bok och att man ibland behöver bläddra fram och tillbaka. Det kan också göra boken mer spännande. Min poäng här handlar helt och hållet om vad som passar nybörjarläsare.


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: