Amatka

Brilars Vanja Essre Två reser till Amatka, en av de mindre kolonierna, för att göra en undersökning. Hon är informationsassistent åt Hygienspecialisterna i Essre. Vanjas uppdrag är att ta reda på vad människorna i Amatka har för hygienvanor och behov. Finns det ett intresse för att använda sig av andra hygienprodukter än kollektivets egna?

Livet i kolonierna är noga uttänkt för kollektivets överlevnad i det främmande landskapet pionjärerna har lett dem till. Människorna lever i kollektivhus; man delar rum, har matlag och är lediga på sjundagen för att ha roligt tillsammans. Barnen separeras från föräldrarna vid sex månaders ålder för att fostras i barnhusen. Om föräldrarna önskar får man träffa sina barn på helgerna.

Amatka är mycket mindre än Vanjas hem Essre. Det ställer vissa problem för Vanja, man måste exempelvis vara mycket mer noga med att märka sakerna. För den här världens beständighet hänger på att människorna märker tingen, bokstavligen, i skrift och verbalt genom att uttala orden. Om man missköter märkningen löses saker upp i en äcklig sörja. Man måste också vara försiktig med vad man tänker, med fantasier och drömmar. Hur ska det annars gå för kollektivet?

Men Vanja är olycklig med livet i kollektivet, hon tycker att det måste finnas ett annat sätt att leva på.

Det här är en spännande, märklig och lite otäck roman. Amatka är som ingeting annat jag har läst tidigare. Man kan tvista om det är en science fiction – befinner de sig på en främmande planet? Är det här en postapokaliptisk berättelse, resterna av vad som en gång var vår värld?  Någon har sagt att det skulle kunna vara en annan dimension? Att det är en dystopisk berättelse råder det inga tvivel om.

Jag tycker att alla teorierna är troliga och lika spännande. Men det jag tycker mest om i den här boken är att den efter läsningen lämnar mig  med tusen frågor och funderingar men ganska få svar.

Språket är enkelt och avskalat, fritt från fantasifulla liknelser. Karin Tidbeck litar på läsaren och låter bli att ge oss onödiga förklaringar, slutet får man försöka tolka lite själv.

Amatka är Karin Tidbecks romandebut. Hon har tidigare gett ut noveller. Hennes senaste novellsamling är skriven på engelska och heter Jagannath. Här kan man läsa en intervju med författaren på engelska.

/Clarisa

4 Responses to “Amatka”


 1. 1 Sofia 15, november, 2012 kl. 7:37 e m

  Den här här jag sugen på att läsa! Blir fascinerad av din text om boken. Låter himla spännande och intressant.

 2. 2 clarianahi 15, november, 2012 kl. 8:54 e m

  Du måste läsa den! Gillar att den är så annorlunda. Jag taggade ungdomsbok men det är nog inte en ungdomsbok, den är utgiven på Mix.

 3. 3 Sofia 17, november, 2012 kl. 5:38 e m

  Det är väl en s.k. crossover skulle jag tippa. Men tycker det funkar bra att du taggade som ungdomsbok. Hmmm borde vi ha crossover som en tagg?

 4. 4 clarianahi 17, november, 2012 kl. 8:46 e m

  Vi borde!


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: