För nybörjarläsare

borisjonte

Jag har en sjuåring hemma som kämpar med läsningen. Därför har jag börjat intressera mig extra mycket för börja läsa-böcker. Har man ett barn som inte tycker att lästräningen är jättekul så måste man hitta roliga och spännande böcker som engagerar och håller kvar läsaren i berättelsen. Så här kommer sonens (och mina) bästa tips!

Mats Wänblad och Pelle Forshed har skapat en rolig bokserie som heter Familjen Monstersson (Min vän Boris, Monstermaskerad och Ett monster sover över) om det till synes väldigt omaka kompisparet Boris och Ebba. Ebba är en väldigt vanlig tjej och Boris är en väldigt ovanlig kille. Hela hans familj borde egentligen vara ganska skrämmande men Ebba tycker bara att det är roligt att de är så annorlunda. Den lite absurda humorn i samspelet mellan text och bild ger en ovanlig spänning mellan boksidorna. Som när Ebba blir introducerad för Boris ”gulliga” hund Mysis!

Camilla Kuhn är en norsk författare och illustratör. Hon skriver roliga och lite knäppa böcker för nybörjarläsare. Egil och pappa träffar älgen är en varm och rolig historia om hur Egil och hans pappa träffar en älg när de är på väg till skogen för att tälta. Älgen gör illa sig och får plåster av Egil och pappan men så dyker några ivriga jägare upp som är ute efter älgstek och Egil och pappan måste då gömma älgen.

Det är äventyr och lite stillsam humor som både barn och vuxna uppskattar. Illustrationerna är väldigt roliga om än lite fulfina.

Ännu roligare är kanske Jonte och flugan som handlar om en pojke som räddar en fluga från att drunkna i badkaret. Flugan blir så tacksam och förtjust i Jonte att den aldrig lämnar hans sida vilket blir lite problematiskt för honom i hans vardag men å så roligt för oss läsare. Jonte tröttnar och kommer på hur han ska bli av med den efterhängsna flugan …

Vi gillar de oväntade vändningarna som berättelserna tar. Det är verkligen roligt med så pass enkel litteratur som samtidigt lyckas överraska.

/Clarisa

2 Responses to “För nybörjarläsare”


  1. 1 Janina Kastevik 11, december, 2012 kl. 5:34 e m

    Vad kul att ni tar upp nybörjarläsning! Jag har en sexåring hemma så vi är så att säga inne i ”svängen”. Vi gillar också Familjen Monstersson, men Helena Bross böcker om Felix samt om Axel och Omar är också bra tycker min son.

  2. 2 clarianahi 11, december, 2012 kl. 6:56 e m

    Ja, jag kan tänka mig att många har hittat till familjen Monstersson! Vi har också läst böckerna om Axel och Omar, alldeles för många gånger tycker jag. 🙂 De är inte lika kul för mig som vuxen såklart. Men vad gör man om barnen gillar?


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: