Julböcker

julistallelt

Nu är det bara en vecka kvar till julafton och då är det mysigt att läsa böcker som handlar om julen och som inger lite julstämning. I min familj brukar vi läsa i  Tipp tipp tapp. Det är en antologi med berättelser och sånger med julen som tema. Den innehåller favoriter som Titta Madicken, det snöar, Är det jul nu igen? sa spöket Laban, Kanel & Kanin och många fler. Den fungerar nog bäst för förskolebarn.

I år läser vi också  Jul i stora skogen av Ulf Stark och Eva ErikssonDen handlar om en liten vresig tomte och ett gäng förvirrade kaninen som firar jul för första gången. Det är verkligen en fin och varm julberättelse på 25 korta kapitel som är tänkta att läsas en om dagen fram tills juldagen. För oss har berättelsen blivit lite väl uppstyckad och det är svårt för barnen att komma in i den när kapitlen är så korta. Vi kommer att göra så att vi läser flera kapitel om dagen och läser klart den innan jul.

Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther gavs ut för första gången i år. Här kan man läsa om bakgrundshistorien kring manuset. Berättelsen bygger på den klassiska dikten Tomten av Viktor Rydberg och jag blir egentligen inte så berörd av den enkla texten men som vanligt är Kitty Crowthers illustrationer underbara. Så vi läser den gärna många gånger om.

En bok som jag vill lyfta fram lite extra är Jul i stallet, Astrid Lindgrens egna ”Julevangelium”. Den ingår i samlingen Tipp tipp tapp men den finns också utgiven som en egen bilderbok  Det är en lyxig inbunden utgåva med Lars Klintings bilder som är alldeles underbara.

Här finns en klipp med Astrid som läser högt ut Jul i stallet från 1979.

Och här läser Ulf Stark ur Jul i stora skogen

/Clarisa


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: