Ännu mer julläsning

I söndags skrev Clarisa om julböcker hon och hennes barn tycker mycket om. Min personliga favorit som alltid kommer fram på julen är Johans jul som jag skrev om här för två år sedan. I Johans jul är det kärnfamiljen som firar jul tillsammans med massor av släktingar. Det stoppas korv och spelas julspel, knäcks nötter och lackas paket. Idyll och hemtrevnad står högt i tak.

Inte lika idylliskt har Alva det i Alvas jul av Pernilla Gesén. Här är huvudproblemet något som är vanligt i dagens Alvas julfamiljer: hur ska man fira jul när föräldrarna är skilda och barnet står i mitten? Blanda sedan in nya partners till föräldrarna och en ”styvsyster”. Hur ska Alva fira jul?

Förutom julen är det massor av kärlek i luften. Det är inte något Alva tycker är särskilt skoj, speciellt inte när hennes bästis Esmeralda blir kär och alldeles bortkollrad.

En till ingrediens i Alvas jul är skolans julpjäs. Huvudrollsinnehavaren får scenskräck och Alva får hoppa in. Det blir mycket för Alva att ordna upp under december.

Nu låter det som att Alvas jul är en tung och kanske något deppig bok. Det är den inte. Varm humor och en del fniss får man som läsare av Alvas bestyr och funderingar. Alvas jul är nionde boken om Alva. Jag har läst tre andra delar och tycker mycket om dem alla. Pernilla Gesén lyckas utmärkt med att skildra de vardagsproblem som en 8 – 9-åring har i sitt liv. Det är roligt att lära känna Alva och hennes dubbla familjer.

/Sofia


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: