Mer Håkan i ungdomsböcker

Håkan Hellström bildJag ser min chans att få skriva lite mer om Håkan Hellström i ungdomsböcker. För ungefär en månad sedan bloggade jag om de kommande böckerna Ge mig arsenik och Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Två böcker med titlarna hämtade från Håkan-låtar. I den ena (båda?) vet jag att Håkan och hans musik spelar en stor roll för huvudpersonen.

Nu har jag gjort två till Håkan-spaningar. För några dagar sedan läste jag ut Patrik Gul utanpåLundbergs Gul utanpå. I den söker adopterade Patrik sina rötter i Sydkorea. Det är intressant och många tankar väcks kring adoption. Men Patrik beskriver sig även som pop-nörd. När han kommer tillbaka till Sverige efter en vistelse i Sydkorea möts han av en överraskningsfest och Håkan Hellströms Kom igen Lena! som dundrar i högtalarna. Även i ett tidigare skede i boken skriver Patrik om Håkan. På förlagets hemsida finns en länk till Gul utanpå-soundtracket med några Håkan-låtar på.

Kapitulera omedelbart eller döDe andra Håkan-kopplingarna hittar jag i favoritboken från 2011: Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling. Vid en omläsning för någon vecka sedan påmindes jag om Marys påhittade konversationer med Håkan H. Mary och Håkan diskuterar favoritfärg, vad de skulle vara om de gick att äta och ”the prettiest porno ever”. Vid de här tillfällena lyssnar även Mary på Håkans musik.

Håkan Hellström alltså. En artist som slagit stort. Populär och omtyckt. Om jag läser en bok där en person lyssnar på Håkan placerar jag personen i ett fack: en indiepop-lyssnande, converse-sko bärande, snedluggskammande person som gillar att läsa. And I love it (för att prata Mary och Lovely-språk). Någon annan som tänker något annat?

Roligt: på Håkans hemsida kan alla som vill skicka in sin kärlekshistoria. Ett urval kommer sedan följa med Håkans nästa skiva som kommer under 2013: Det kommer aldrig va över.

Någon som läst ytterligare en bok där Håkan förekommer på ett eller annat sätt?

Avslutningsvis några till länkar:

Vill du skicka in en kärlekshistoria hittar du Håkan Hellströms hemsida här

Inlägget om Ge mig arsenik och Vi är inte sådana som i slutet får varandra

Inlägg om Kapitulera omedelbart eller dö

Intervju med Sanne Näsling efter att hon vunnit Slangbellan för bästa debutbok

/Sofia


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: