Kickboxaren – NikElz gästrecenserar

”Hur länge kan ett samhälle behålla sina skygglappar utan att börja ifrågasätta sig själv?”

Orden kommer från Förorten brinner, en pjäs av Teater Fryshuset och det är det första jag tänker på efter att ha läst KickboxarenKickboxaren.

Kickboxaren handlar om Eremias. En lugn kille, men det börjar med att han får stryk och blir rånad på sin mobiltelefon av kille som heter Robin. En telefon hans mamma jobbat extra för att kunna köpa till honom.

När Eremias börjar ny klass i gymnasiet behöver han en telefon, det skulle vara pinsamt om alla såg att han var fattig. Efter rånet vill Eremias leta upp Robin och ta tillbaka sin telefon. Han gör det men får stryk en gång till.

Han bestämmer sig då för att börja på kickboxning. Gör han det för att han vill försvara sig eller vill han hämnas? Hur ska han få tag på de 1500 kronorna som det kostar att vara med på kickboxningen? Varför slåss Robin och stjäl telefoner?

Det är så många frågor jag har och vill diskutera. Har aldrig haft en sådan diskussionsiver efter att ha läst en bok. Detta är en jättebra bok som jag tror många pojkar som är 15 år och äldre skulle gilla. Den tar upp frågor om våld, stölder, rätt och fel.

Den visar vilken fantastisk värld idrotten är och vilket mervärde den ger till samhället. Men samtidigt kan den vara uteslutande med dyra avgifter. Hur ska en kille som har det dåligt ställt hemma få loss 1500 kr till det han älskar mest? Hur kan det kännas inte ha en telefon när alla andra har det?

Det är en viktig bok om samhällets orättvisor som visar att man kanske inte ska döma ungdomar för fort. Att växa upp i samhället och börja på minus kanske inte är så roligt. Den är väldigt spännande och man känner verkligen med Eremias även om hans handlingar inte alltid är lagliga. Den visar på människans komplexitet och vad den är beredd att göra utifrån vissa situationer.

Maria Björn & Niklas Krog har gjort en jättebra bok som getts ut av LL-förlaget.

Läs och diskutera!

***********************************************************************************

Niklas är ungdomsbibliotekarie-kollega med mig i Huddinge, särskilt hemmahörande på biblioteket i Vårby. Han har även en blogg – nikelz.blogg.se, där han skriver och bilddokumenterar flitigt om allt mellan såväl vardag som utflykter i biblioteksvärlden, men även teaterbesök och Bajenturer!

Tackar för lättläst-tipset och funderar starkt på att testa den i min ”Zlatan och sen då?”-bok/ljudboksklubb på Skogåsbibblan :)! /Johanna

2 Responses to “Kickboxaren – NikElz gästrecenserar”


  1. 1 clarianahi 3, april, 2013 kl. 8:51 e m

    Vad kul med en gästrecension av NikElz! Blir väldigt sugen på att läsa den här boken nu. Jag gillar ju verkligen Niklas Krog basketböcker.

  2. 2 Sofia 4, april, 2013 kl. 1:56 e m

    ja mycket fin recension! Tro det eller ej men jag har tränat kickboxning. Borde också läsa boken : )


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: