Yaqui Delgado wants to kick your ass

YaquiPiddy, eller Piedad som hon egentligen heter, har precis bytt skola och känner sig ensam sedan hennes bästa kompis flyttat till en ny stad. En dag kommer en tjej fram till henne i den nya skolan och berättar att Yaqui Delgado vill slå henne på käften.

Piddy vet inte ens vem Yaqui Delgado är men det blir hon snart smärtsamt medveten om. Tydligen anser man att Piddy ”vickar för mycket på rumpan” och tror att hon är något fast hon är alldeles ny på skolan. Egentligen finns det nog ingen riktig anledning för Yaqui att ge sig på Piddy. Piddy och läsaren kan bara gissa.

Piddy som alltid varit bäst i klassen börjar skolka och får svårt att koncentrera sig på grund av Yaqui Delgados trakasserier. Yaqui  visar sig vara en riktigt otäck person.

Mamman jobbar så mycket som möjligt på ett stort butikslager för att klara hyran på den nya lägenheten i Queens. Hon vägrar envist att prata om Piddys pappa, som försvann innan Piddy föddes. Då är det tur att Piddy har Lila, mammas bästa vän att prata med.

Det är mycket med den här boken som påminner mig om Melina Marchettas Looking for Alibrandi. Relationen mellan mor och dotter, Piddys  längtan efter en pappa och de minnesvärda karaktärerna. Men också att läsa om en  minoritetskultur, i den här boken latinas i USA, och i Marchettas böcker italienare i Australien. Det handlar också mycket om att hitta sig själv genom att hantera svårigheter i livet (som i Marchettas Francesca som kommer ut snart!).

Jag älskade relationen mellan Piddy, mamman och Lila och hur grannpojken Joey och Piddy tyr sig till varandra när ingen annan förstår. Men jag tror att styrkan hos Meg Medina ligger i att hon likt Marchetta får mig att känna så mycket för varenda karaktär.  Jag grät en skvätt på slutet och för mig är en bok som får mig att gråta alltid en bra bok! Och till sist är det otroligt skönt att läsa en bok om latinas i USA, ibland blir man lite trött på att så sällan möta några icke-vita huvudkaraktärer. Språket är kryddat med spanska ord och uttryck i var och varannan mening som gör det lite extra roligt för mig som latina att läsa!

/Clarisa

1 Response to “Yaqui Delgado wants to kick your ass”


  1. 1 Sofia 14, maj, 2013 kl. 3:41 e m

    Blir lässugen! Håller med om att det är bra/intressant/roligt med huvudpersoner som tillhör annat är vit medelklass.


Comments are currently closed.8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: