Var med och vimla i Stockholm

Stockholm vimmelbokenI våras kom tyska illustratören Julie Drews ut med Stockholm vimmelboken. Drygt 70 kända och okända personer vimlar över fem uppslag: Gamla stan, Mariatorget på Södermalm, Stockholms city, Djurgården med Skansen samt ett uppslag med en mix av några museer i Stockholm.

Det här är en bok att titta länge i. Samma personer minglar över sidorna och det är inte alltid så lätt att hitta dem på varje uppslag. Men det är en bok som är rolig att titta i och det länge. Nya små detaljer dyker upp nästan varje gång.

Boken innehåller ingen text men inbjuder till att hitta på egna historier. Jag gissar att många turister kan tänka sig att köpa med boken som souvenir. Bilderna, som övervägande är i bara några få färger, tycker jag är väldigt fina.

En av mina favoritfigurer som dyker upp i boken är Annie från Kitty Crowthers bok Annie från sjön. Annie är flickan med långt rött hår och svart klänning som syns på omslaget, i nedre högre hörnet. Även Kitty Crowther förekommer i boken då Julie Drews och hon är goda vänner. Skoj! Annie från sjön har Clarisa tidigare skrivit om här på Flaskposten.

Johanna på Sincerely Johanna har också skrivit om boken. Även hon tycker mycket om den. Men hon har en intressant poäng med att boken visar upp ett vitt Stockholm.  Det förekommer inte en enda icke-vit person. Det håller jag med om kan ses som en svaghet som gör att boken inte speglar dagens Stockholm. Läs gärna Johannas inlägg här.

Mer om boken och om Julie Drews finns att läsa på Lilla Piratförlagets hemsida.

/Sofia

 


8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

FLASK-twitter-POSTN

Flaskposten på Facebook


%d bloggare gillar detta: