En nyckel, en gåta och fyra brev

nyckelDen här boken har jag läst flera gånger och ändå är det svårt att berätta om den. Ibland blir det så med böcker man verkligen tycker om och just den här  är kanske lite extra svår på grund av hur den är berättad och vad den handlar om.

Det handlar om tolvåriga Miranda som bor med sin mamma i New York på 70-talet (författarens egna uppväxt). Miranda berättar själv om det mystiska som hände den där hösten när hennes bästa kompis Max plötsligt inte längre ville vara med henne mer. Miranda kommer hem en dag och dörren till lägenheten är olåst, men ingenting  saknas. Mamman upptäcker att den gömda extranyckeln är borta och det är efter den händelsen som breven, eller papperslapparna dyker upp. Breven är korta och mystiska och brevskrivaren verkar veta saker om Miranda som om de kände varandra och saker som inte har hänt men som kommer att hända henne.

Miranda bär med sig sin favoritbok Ett veck i tiden av Madeleine L’ Engle överallt och det är såklart en ledtråd för att förstå mysteriet i den här boken. Nu har nog  inte så många av dagens barn (eller vuxna?) läst boken som kom ut på 60-talet. Jag har läst serieversionen av den och jag gillar verkligen när man använder en bok som en viktig del av berättelsen. Boken i boken!

Jag älskar den här boken för att den är så perfekt skriven, varenda mening och varenda karaktär är noga genomtänkt och fungerar som en ledtråd till den kluriga upplösningen. Det finns inget överflödigt babblande som fyller ut sidorna och ändå sitter verkligen karaktärerna. Rebecca Stead gör det så bra!

Rebecca Stead har valt ett passande citat av Albert Einstein som ingång till berättelsen, ”Det vackraste vi kan uppleva är det oförklarliga”, och jag är benägen att hålla med.  För mig är den bästa litteraturen den som får mig att tänka till, att läsa om och det får gärna vara lite oförklarligt! Det här är en perfekt bok för en bokslukare från mellanåldern och uppåt som ändå är lite läsvan och behöver en utmaning.

En nyckel, en gåta och fyra brev fick The Newbery Medal 2010 precis som Ett veck i tiden fick 1963. Den har precis kommit ut igen på En bok för alla.

Jag har tidigare skrivit om Rebecca Steads fina Liar & Spy här.

/Clarisa

2 Svar to “En nyckel, en gåta och fyra brev”


  1. 1 Lena Kjersén Edman 22, november, 2013 kl. 6:13 e m

    Du som läser den här boken, som på engelska heter When you reach me, – lägg märke till kapitelrubrikerna!
    Rebecca Stead har låtit sig inspireras av ordfraser, genregrupper, från den populära tv-tävlingen ”$ 20 000 pyramid”..
    Ganska kul!
    Kapitlen heter därför sådant som ”saker som låter” eller ”sådant som är svårt” eller ”sådant som är vitt”.

  2. 2 Sofia 24, november, 2013 kl. 7:08 e m

    Åh har varit på min att läsa lista i flera år! Måste läsa NU. Hoppas den kommit från En bok för alla till jobbet.


Comments are currently closed.



8 år med Flaskposten

Flaskpostflaskan

Flaskposten på Facebook